A török külügyminszter Izraelbe utazik, a Templom-hegy meglátogatása is tervben van

Kép forrása: hu.wikipedia.org

A török külügyminiszter ma Izraelbe utazik, többek között meglátogatja a Templom-hegyet is.

Mevlüt Çavuşoğlu a kedden kezdődő kétnapos izraeli látogatásának részeként szerdán várhatóan ellátogat a Templom-hegyre is.

Bár hihetetlennek tűnik, de 15 év óta ez az első alkalom, hogy Izraelbe látogat.

Çavuşoğlu a tervek szerint kedden száll le Izraelben, majd Rámalláhba utazik, hogy találkozzon Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével.

Másnap a tervek szerint találkozik Jair Lapid izraeli külügyminiszterrel, majd a két férfi sajtótájékoztatót fog tartani angol nyelven.

Çavuşoğlu találkozik továbbá Yoel Razvozov idegenforgalmi miniszterrel, ellátogat a Yad Vasembe, a Holokauszt Emlékközpontba és a Templom-hegyre is. A Templom-hegyre való látogatás igencsak szokatlan egy ilyen tisztségben lévő személytől – írja a Jerusalem Post.

A szerdai hazautazás előtt a külügyminiszter részt vesz egy gazdasági rendezvényen Tel-Avivban, majd a törökországi zsidó közösséggel tartott rendezvényen is.

Çavuşoğlu várhatóan tárgyalni fog a nagykövetek visszaállításáról mind a tel-avivi török, mind az ankarai izraeli nagykövetségen, valamint egy izraeli-török földgázvezeték Európába történő exportjának lehetőségéről.

Látogatása Isaac Herzog izraeli elnök márciusi törökországi látogatását követi, amely az első ilyen Ehud Olmert volt miniszterelnök 2008-as látogatása óta. Törökország a Nyugattal való kapcsolatainak javítására irányuló nagyobb erőfeszítések részeként igyekszik rendezni kapcsolatait Izraellel.

Forrás: www.hetek.hu