Törökország felfüggesztette az Izraellel közös energetikai projektjeit

Kép forrása: Image by Murat Hazar from Pixabay

Korábban Erdogan bírálta Nyugat-Jeruzsálemet a Gázai övezet bombázása miatt

Törökország felfüggesztette az Izraellel közös földközi-tengeri energiaforrás-kutatásra, valamint az Európába irányuló gázexportra vonatkozó terveit – jelentette szerdán a Bloomberg egy meg nem nevezett tisztviselőre hivatkozva. Mindez azután történt, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bírálta Nyugat-Jeruzsálemet a Gázai övezet bombázása miatt, és lemondta korábban tervezett látogatását az országba – írja az Oroszhírek.

Erdogan szerdán korábban a parlamentben felszólalva azt mondta, hogy a Hamász nem terrorszervezet, hanem „felszabadító csoport, amely harcot folytat földjei és népe védelmében”, és elítélte Izrael Gáza elleni támadásait.

„Volt egy tervünk, hogy Izraelbe megyünk, de azt lemondtuk. Nem megyünk” – mondta az elnök. „Életemben egyszer fogtam kezet ezzel a Netanjahu nevű emberrel” – tette hozzá, utalva a Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán folytatott találkozójára.

A Yeni Şafak című török lap szerint Alparslan Bayraktar energetikai és természeti erőforrások minisztere, aki a tervek szerint Izraelbe látogatott volna, hogy a földgázfeltárásról és a kelet-mediterrán térségben folyó csővezeték-építési munkálatokról tárgyaljon, szintén lemondta terveit.

Folytatás

Forrás: www.magyarhirlap.hu