A török jelölt átnevezné és Európa élvonalába emelné a magyar Operát

Soha nem látott érdeklődés kíséri a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatát – ez látszik a jelöltek számából is. Az Index igyekszik lehetőséget adni minden pályázónak, aki vállalja, hogy beszél a motivációiról és az elképzeléseiről. Elsőként az Isztambulban született karmester, Ertüngealp Alpaslan főigazgatói terveit hallgattuk meg a Kultúra rovat podcastjában. György Péter Bruno főigazgató-helyettesként, Egerházi Attila balettigazgatóként venne részt a csapat munkájában, ha nyernének.

Ertüngealp Alpaslan kiválóan beszél magyarul, mert bár Isztambulban született görög–török családban, 36 éve Budapesten él, ezt tekinti az otthonának. A Liszt Ferenc Zeneakadémián előbb zongoraművészként (1987–1993), majd karmesterként (1995–2000) tanult, itt házasodott meg, itt születtek gyerekei.

Forrás: Alpaslan Ertüngealp Facebook oldala

Ahogy a podcastban is elmondja,

„nemzetközileg mozgó, hazai gyerekről van szó”, tehát – bár angol nyelven is megjelent a kiírás – nem számít külföldi pályázónak.

Az Operaház élére azért jelentkezett, mert megkeresték a barátai, kollégái azzal, hogy kell egy nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező ember, akinek helyismerete is van. 

Forrás: Alpaslan Ertüngealp Facebook oldala

Folytatás és beszélgetés a pályázatról: index.hu