A török gasztronómia 9 Instagram-sztárja

 

A cikk szerzője – Aydan Üstkanat – maga is séf, ételfotós, ételstylist, gasztronómiai cikkek és könyvek írója és recept-szaktanácsadó.

11 éve ír gasztro témájú cikkeket a Star című újság számára, továbbá a La Cucina magazin írója és ételfotósa. Hipoglikémia (alacsony vércukorszint) betegsége miatt az általa nagyon kedvelt csokoládéról és lekvárról le kellett mondania, így a cukormentes konyha témájában alkotott új recepteket, melyeket könyvben is kiadott. 2014-ben a Gourmand – szakácskönyveket díjazó szervezet – a legjobb európai séf-író címet adta neki.
Cikkükben az általa választott 9 legjobb gasztronómiai témájú Instagram oldal tulajdonosairól olvashatnak, illetve a végén egy általa ajánlott lista található, mely további követésre javasolt gasztro oldalakat mutat be.

************************************************************************

Pontosan négy éve, hogy rendszeresen posztoló, képzett, és gasztro témában különlegeset alkotó emberek oldalait követem a közösségi médiában. A főzéssel kapcsolatos tartalmat megosztók száma nő, és az oldalak minősége is napról napra javul, így ezek közül kilencet választani nagy nehézséget okoz.

Száz, vagy inkább ezer személy közül mindössze kilenc név – íme az a kilenc oldal, amelyeket 2018-ban én a legjobbnak tartottam. Természetesen mindegyik témája az étel.

Egy éven keresztül kutatok. Figyelek a közzétett képekhez írt mondatokra és a választott szavakra is. Folyamatosan követem az oldalakat, és jegyzeteket készítek. Az év elején tett észrevételeim év végére megváltozhatnak, mert a közösségi média egy folyamatosan változó platform. A korábbi években választott sztárjaimat is tovább követem.

Az ételek receptjeinek itt nem tudunk helyet adni, most csak a készítőiket mutatom be.

Az olvasók között lehetnek olyanok, akiknek leromboltam az álmait azzal, hogy nem szerepelnek a kilenc között, sőt néhányan talán meg is sértődhettek. Nekik üzenem: ha hiszel abban, hogy jól csinálod, soha ne add fel! A jól végzett munka így vagy úgy felhívja magára a figyelmet.

És most következzen az ezernyi szereplő közül kiválasztottak várva-várt listája…

A legjobb koncepció és ételfotó @yoncamuslubas

Yonca Muslubaş szeret a követőivel új recepteket megosztani, inspiráló üzeneteivel hozzászólásokat begyűjteni, és nem utolsósorban – profi fotós lévén – tökéletes fotókat közzétenni. Az oldala és annak vizuális megjelenése különleges, kedveli a sötét alaptémát, és azon belül egy fényesebb tárgyra történő fókuszálást. Koncepcióját ez a kontraszt teszi különlegessé.

 

A legművészibb @senayilldirim

Az utolsó pillanatban fedeztem fel. A galériája annyira különleges, hogy olyat tettem, amit még soha: az utolsó percben a listára írtam. Felváltva fehér és sötét háttérrel készített képeket tesz közzé. Az általa használt színtónusok és az egész látvány igazán különleges. A fényképek között időnként láthatjuk saját grafikáit is, ami egy újabb érdekesség. Nem közöl recepteket, sőt azt mondanám, nem szereti a szavakat. Amit el kíván mondani a látogatóknak, azt ecsetével és fényképeivel teszi. Jól tenné, ha időnként receptet is közzétenne, meggyőződésem, hogy sok rajongót szerezne.

 

A legédesebb @birtutammutfak

Hacer Alegöz álma egy kávéház alapítása volt, melyet úgy valósított meg, hogy nyitott egy Instagram-fiókot, finom ételeket főz, és azokat megosztja a látogatóival. Akár a padlót is befesti háttérnek, illetve az erkélyét használja fotóstúdióként. Napról-napra egyre nagyobb ismertségre tesz szert. Tortakészítést tanult, és annak ellenére, hogy nem az édességekre helyezi a hangsúlyt közzétételkor, a tortái figyelemfelkeltőek. Nem lehet nem észrevenni az elmúlt hónapokban bekövetkező pozitív változást a fényképei minőségében.

 

A legeredetibb @meralkacamer

Meral Kaçamer valójában egy nagyon elfoglalt üzletasszony, ugyanakkor időt szakít arra, hogy gyakran főzzön, és két éve meg is osztja műveit a közösségi médiában. Nagy jelentőséget tulajdonít a szezonálisan, frissen kapható hozzávalóknak. Érdekes kísérletei és sikeres ételkombinációi vannak. Ez eredeteivé teszi őt a számtalan gasztroblogger között. Arra is törekszik, hogy egyre jobb fényképeket készítsen.

 

A legújítóbb @hamurundavar

Ő profi séf. Az ok, amiért a listámra került az, amilyen amatőr lélekkel és lelkesedéssel rendezgeti Instagram-fiókjának tartalmát. Mély alázattal fordul az ételek felé. Nem hangsúlyozza mindig, hogy ő bizony séf. Természetesen a készített ételei és tálalása mutatja séf voltát, de sikerét a professzionalizmustól történő elszakadása is segíti. Selçuk Ceylan egyéniségét a természetesség, a szellemesség és a színek jellemzik. Véleményem szerint övé az egyik legjobb étel-ital oldal a mai közösségi média világában.

A legfinomabb @yildizdann

A Yıldız Şahinler oldalán látható fotók a másoknál láthatóakhoz képest nem különlegesek. Őszintén megmondom, emiatt haboztam is a listán szerepeltetni, mert versenytársai nagyon jó képeket készítenek. Az ételei azonban igazi „édesanya főztjei”, és azt mind tudjuk, hogy az anyák ételei a legfinomabbak. Az oldalán legtöbbször görög ételek fordulnak elő.

 

A legegészségesebb @gurmediyet

Özlem Çakırlar korábban munkabiztonsági szakértőként dolgozott, majd férjével együtt vállalkozásba fogott. Felismerte, hogy a felesleges kilóktól az egészségesebb ételek segítségével tud megszabadulni. Galériájában hétköznapi életét osztja meg, s miközben az egészséges ételek készítését életformává próbálja változtatni, több mint 200 ezer követője iránti felelőssége valószínűleg őt magát is kitartásra ösztönzi. Az általa megosztott tartalmak közül kiemelkedően különleges az, amikor egyszerűen elmagyarázza, hogyan lehet egy turmixgép segítségével pástétomokat készíteni.

 

A legstílusosabb @urnisa

Grúziában született, Moszkvában nőtt fel, majd az ottani tanulmányait befejezve Berlinbe költözött. Már diákévei alatt gasztroblogot kezdett írni, s mikor végzett az egyetemen, elhatározta, hogy ezen a területen szeretne karriert építeni. Urnisa Gahramanova most Isztambulban él, 2016 óta profi fotós. Az általa készített ételek és ételfotók annyira megérintenek, hogy legszívesebben azonnal a villánkért nyúlnánk.

 

A legszorgalmasabb @kitchenart_ist

Beyza Yücel a Bilkent Egyetem pénzügy szakán végzett. Keményen dolgozik családi vállalkozásukban, s emellett rengeteg energiát fordít a közösségi médiában történő szereplésére. Így érdemelte ki nálam a legszorgalmasabb címet. Örömmel készített ételeiről, terített asztalairól időnként blogot is ír. Galériája gyönyörű. Külön meg kell őt dicsérjem azért, mert az általa használt receptek forrását is közzéteszi.

További követésre ajánlott oldalak (ABC sorrendben):

@bakedbyaylin @bergüzarerden @blondiecheff@busraoktr @canxmete@chefandmom@cute_little_fairy @derinlitatlar@ece_tastan@ferahustunel @food_advisor_istanbul @insearchofwonders@iremimecom@kitchendeer@kivirciksef@lisanilezzet@margauxthecook @maya.kitchen @melengec_food_blog@mutfaktamimarvar@mutfakpisikopatları@nilumilu@ozgebegendik @ozgebingol @pastalin @pinarpastry @sercancam_ @sevims_kitchen @sezen.enderoglu @sihirliparmaklar @turkuazkitchen @zuleyha_terzi

Forrás a szerző honlapja: aydanustkanat.com
Érdeklődők a 2017. évi legsikeresebb oldalak listáját is böngészhetik.

 

Fordította: Erdem Éva – Türkinfo