A pekmez

Télen az egyik legjobb módja annak, hogy felkészítsük immunrendszerünket a hideg ellen, ha olyan egészséges ételeket eszünk, mint a „pekmez” (mustméz). Már a korai török törzsek is használták, általuk terjedt el a világban. Kitűnő orvosság a megfázás és az influenza ellen.

Törökország Tekirdaǧ tartományában a nők ősszel a legelfoglaltabbak. Már kora reggel felkelnek és elkezdődik a kemény munka: először leszedik a szőlőt, majd egy hatalmas tartályba teszik, ahol a lé különválik a gyümölcshústól és a magoktól. A szőlő levét 24 órán át pihentetik, majd ezt követi a legkeményebb munka. A szőlő levét összekeverik tiszta agyaggal, órákig forralják, amíg be nem sűrűsödik. A forrásban lévő szőlőlevet nagy fakanalakkal keverik megállás nélkül, hogy le ne ragadjon az edény aljára. Miután besűrűsödött, a melaszt légmentesen zárható üvegedényekbe töltik.

A pekmez a szőlőn kívül más gyümölcsökből is készülhet, de a legelterjedtebbek fügéből, szederből és szentjánoskenyérből készülnek. Anatólia valamennyi régiójában más-más alapanyagból készítik, így lesz különleges és egyedi.

Anatólia termékeny földjén rengeteg friss gyümölcs van. 11. századi írásos dokumentumok szerint, a törökök már évezredek óta préselik a friss gyümölcsöket és készítenek belőlük ételeket. Az akkori idők kedvence a bekmez (pekmez) volt, melyet szőlőből készítettek.

A cukor megjelenése előtt a törökök minden édességet pekmezzel vagy mézzel édesítettek, ezért a pekmez volt – és még most is – a fő édesítőszer a török konyhában.

Pekmezt a törökök azért készítettek, hogy a szőlőlé ne menjen kárba, de segített a cukor és az édesítőszerek iránti igény kielégítésében is.

A pekmez többféleképpen is fogyasztható, a legelterjedtebb, hogy rákenik egy szelet kenyérre, így nem hiányozhat a reggeliző asztalokról se. A szezámpasztával való összekeverése is elterjedt, a hideg téli napokon kitűnő nassolnivaló, ha valami édesre vágyunk. Ezenkívül cukorhelyettesítőnek is kitűnő. Ha az ételeket cukor nélkül készítjük el, akkor még a kalóriákat sem kell számolnunk.

A pekmez egészséges, ezt klinikai tesztekkel is bizonyították. Egyszerű cukrot tartalmaz, így – emésztés nélkül – közvetlenül a véráramba szívódik fel, ezért fogyasztásával könnyen növelhetjük energiaszintünket. Tekintettel arra, hogy két evőkanál pekmez 2 mg vasat, 80 mg kalciumot és 58 kcal energiát tartalmaz, azok fogyasztják előszeretettel, akik az immunrendszerüket kívánják erősíteni.

A következőkben néhány pekmeztípust mutatunk be, melyek kitűnő védelmet nyújtanak a hideg napokon:

Szentjánoskenyér-pekmez

Forralt szentjánoskenyérből készül, ez a pekmez a vérszegénységet gyógyítja. Bár elég nehéz megenni, mert nagyon édes és sűrű, mégis ez az egyik legjobb. A szívnek is jó, mert beállítja a megfelelő vérnyomást, energiát ad és erősíti a csontokat magas kalciumtartalma miatt. Hozzájárul a jó emésztéshez is. Az orvosok gyakran javasolják tüdőbetegségben szenvedőknek is, ezenkívül ártalmatlan édesítő mivel jó a fogaknak és az ínynek is. A Fogyasztása terhes nők számára is ajánlott magas a proteintartalma miatt és mivel további tápanyagokat is biztosít az anya számára.

Borókapekmez

A boróka Anatóliában a Torosz-hegységben nő és terméséből szintén készül pekmez. A borókabogyóból készült pekmez jó az allergia, a kiütések, a hajhullás, a pikkelysömör és a köszvény ellen.

Az orvosok krónikus köhögés és magas láz esetén ajánlják. Segít kitisztítani a vérereket és védi a májat, a szívet és az ereket. Segít megszabadulni a szervezetbe jutott káros anyagoktól és megszünteti a bélfertőzést. Gyerekeknek ajánlott 1 teáskanál fogyasztása naponta kétszer, míg a felnőttek napi adagja 1 evőkanál.

Szederpekmez

Mint ahogy a többi pekmez, a szederpekmez is elsőszámú vértermelő étel. A szakértők azt állítják, hogy jó a gyomorfájdalmakra, nyugtató hatással van az asztmában és hörghurutban szenvedőkre. Mivel a szederpekmez növeli a test hőmérsékletét, így gyógyítja a megfázást és az influenzát. Azt javasolják, hogy a gyerekek naponta kétszer egyenek belőle 1 evőkanállal, mert elősegíti a növekedési hormonok termelődését is.

Datolyapekmez

Ha már órák óta nem ettél semmit és fáradt is vagy, csak annyit kell tenned, hogy eszel egy evőkanál datolyapekmezt és máris feltöltődsz energiával. A datolyapekmez jó a testnek és az elmének is. Hasonlóan a többi pekmezhez, ez is nagyon jó természetes gyógymód a köhögés és a megfázás ellen, csökkenti a különböző rákbetegségek kialakulásának kockázatát is. Szakértők szerint napi kétszer 1 evőkanál datolyapekmez elfogyasztásával megelőzhető a rák kialakulása.

Feketeszeder-pekmez

A feketeszeder-pekmez jó a gyomornak. 1 evőkanál feketeszeder-pekmez elfogyasztásával csökkenthető a fekélyek és a mellkasi fájdalmak kialakulása. Természetes vízhajtó, ezért természetes gyógymód a húgyúti fertőzések kezelésére. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően ez a fajta pekmez jó a csontoknak, a fogaknak és az ínynek is. Azt mondják, hogy ha a szoptatós anyák feketeszeder-pekmezt esznek, több lesz a tejük.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo