A lélek tánca: Rumi szellemisége és a kerengő dervisek bemutatója Pécsre érkezik

Forrás: commons.wikimedia.org

Június 8-án különleges eseménynek ad otthont a Pécsi Nemzeti Színház. A Konya Török Szufi Zenei Együttes előadásában megtekinthetjük a Szemâ Ceremóniát, a kerengő dervisek táncát.

A Magyarország és Törökország együttműködésében szervezett közös kulturális évad részeként Pécsen megtartott előadás egyben mély, rituális, spirituális gyökerekre visszanyúló bemutató is lesz. Június 8-án 19.00 órakor lesz látható a Pécsi Nemzeti Színházban a Dervisek tánca, mely a kerengő dervisek rituális világába ad bepillantást.

A történet hátterében a manapság világszerte újra és újra felfedezett Rumi, a 13. századi perzsa költő és misztikus, valamint a nevéhez kötődő kerengő dervisek rendje áll. Rumi élete és tanításai az isteni szeretet, az odaadás és a spirituális megvilágosodás útjának kereséséről szólnak.

Rumi örökségének központjában áll a kerengő dervisek rendje, amelyet Mevlevi rendként is ismerhetünk. Rumi halála után követői alapították meg a rendet, amely Rumi tanításait igyekszik megtestesíteni egy szertartásos tánc, a Szemâ segítségével.
A Szemâ egy hipnotizáló szellemi odaadás bemutatása, amely során a dervisek, hófehér köpenyekben, kecses körökben forognak, mozgásukkal mintegy visszhangozza a világegyetem égi táncát. Meditatív forgásuk során transz-szerű állapotba kerülnek, meghaladják a fizikai világ korlátait, és közösségbe lépnek az istenivel.

Folytatás

Forrás: www.bama.hu