A jó fiú a rossz fiú? Vagy a rossz fiú a jó?

Nem tudom ki hogy van vele, de én örülök, hogy a Netflix elhoz nekünk olyan filmeket, olyan történeteket, melyek nem csak addig kötik le a figyelmünket, amíg megnézzük, hanem még jó sokáig gondolkodhatunk rajta: mit tennék, ha hasonló helyzetbe kerülnék mint a történet szereplői?

Forrás: Netflix Türkiye

A most ajánlott film címe: Kin (a magyar Netflixen Neheztelés).

Engedjék meg, hogy játsszak a szóval! Nézzék csak meg a plakátot! Magyarul kínnak is olvashatjuk a szót. És bizony kínt él áll a történet több szereplője: lelki és testi kínt is. A török szó értelmező jelentése egyébként zsigerből érzett gyűlölet, olyan rejtett ellenséges érzés, mely bosszúállást szít. Tökéletes címadás: 3 betű, egy rövid szó, és leírja a teljes film mondanivalóját.

Nehéz dolgom van, ha a történéseket szeretném leírni. Mivel egy krimiről van szó, bármi, amit előre elmondok egy-egy izgalmas pillanat élményét ronthatja el. Hamisítatlan gyilkossági nyomozás történetét láthatjuk. Egész Isztambul, egész Törökország kíváncsi rá, ki lehet az a gyilkos, aki egy férfi holttestét felkötözi egy darura úgy, hogy az éppen a rendőrség ablaka előtt lóg. Természetesen végül kiderül, de akkor már a gyilkos lesz a szemünkben a jó fiú, és nem fogjuk már szeplőtelennek tartani a bűnüldözőket.

A filmet egy nő rendezte: Türkân Derya. Fontosnak tartom ezt, mert az érzelemmel teli történet – a család, a testvéri érzések, az összetartozás fontossága –, melyet elmesél.

A csapatot vezető főnyomozót Yılmaz Erdoğan alakítja, akit a török mozi rajongóinak biztos nem kell bemutatni. Mi is írtunk már róla a A pillangó álma és egy másik Netflix produkció, a Láttál már valaha szentjánosbogarat? bemutatásakor. Alakított már rendőrt is más filmben, nem kisebb sikerben, mint a Cannes-i Filmfesztivál fődíját elnyerő Once Upon a Time in Anatolia címűben. Ott a kietlen anatóliai messzeségben kereste a gyilkost, most Isztambul belvárosában, ahol – ahogy a film első perceiben kiderül – minden napra jut egy emberölés, azaz minden egyes nap egy ember áldozattá, egy ember gyilkossá válik. Harun főnyomozó melyik lesz ma?

Alakítása miatt nekem még Cem Yiğit Üzümoğlu tetszett, akit Fatih Sultan Mehmed szerepében láthattunk már a Netflix történelmi sorozatában. A fiatal rendőr végig vívódik: a becsületet vagy a bajtársiasságot válassza? Számára azonban bajtársa a becsület mintaképe. További szereplők még: Ahmet Mümtaz Taylan, Duygu Sarışın, Rüzgar Aksoy és Elif Gizem Aykul.

A forgatókönyv – egyes kritikák szerint – nem túl eredeti. Ráadásul tény, hogy a dél-koreai Chronicles of Evil’ (eredeti cím: Ak-ui yeon-dae-gi) alkotás újrafilmesítése. Mégis érdemes megnézni, mert az izgalmas fordulatokkal tarkított történet fontos kérdéseket feszeget. Biztos, hogy minden esetben fedhetetlen az, aki az áldozatokat hivatott védeni? Meddig hiba egy tett, és mikor bűn? Nem jártunk volna-e jobban, ha rögtön elismerjük, hogy hibáztunk?

Erdem Éva – Türkinfo