A janicsárok, zsoldos gyalogosok.

Nem minden janicsár félszemű, sőt, csak kisrészt képezték ki őket keresztényekből. Olyan zsoldos gyalogosok voltak ők, akiket egészen kiskoruktól taníttattak janicsárnak, hogy az oszmán-török hadsereg gyalogosai legyenek. Nem dohányozhattak, nem szívhattak ópiumot, a korruptnak ítélt janicsárokat pedig lefejeztették.

A janicsárok az 1400-as évek közepén ismerték fel saját erejüket, innentől kezdve négyszer vagy ötször is fellázadtak. Legalább három szultán halála fűződik a nevükhöz. Az 1826. június 14-én Isztambulban kitört lázadáskor már a hadsereg és a lakosság nagyobbik része ellenük volt. A szpáhilovasság visszakényszerítette őket a barakkokba, majd ezeket ágyúkkal lövették. A janicsárságot ezután felszámolták.

Voltak még janicsárok Lippa különös ostromakor is. Lippa 1552-ben török kézre került, de nem sokkal később az erdélyi seregek visszafoglalták. Azután, hogy Bethlen Gábort török katonaság segítette a fejedelmi trónra, a szultán újra sürgette a vár ‘visszaadását”. A vár őrsége azonban nem volt hajlandó Lippát elhagyni, ezért Bethlen, az erdélyi országgyűlés végzésével megtámogatva, maga ostromolta ki saját katonaságát a várból. Ezzel a fejedelem olyan tőkét szerzett a töröknél, amelyre későbbi sikeres alkudozásai során gyakran hivatkozott. Bethlen jól kamatoztatta e szokatlan lépését Erdély érdekeinek védelmében. Lippa furcsa ostroma 1616. június 14-én ért véget.

2011-06-15

klubradio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here