A döntőben a török traktor

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A 2023 év traktora szavazáson a török BASAK 5120 traktor a legjobb 3 közé bekerült az univerzális traktor kategóriában. A márka gépeit a szegedi Szegána Kft. forgalmazza.

Mint azt Nagy Márk marketingigazgatója elmondta: 3-4 évvel ezelőtt fogtak bele a márka gépeinek értékesítésébe, miután látták, hogy azok ár-érték arányban nagyon jók, lévén fődarabjai neves nyugat-európai gyártók termékei. Ennek megfelelően a gépek szervizháttere és alkatrészellátása is kiváló – igaz, azok, akik már ilyen traktorokkal dolgoznak földjeiken, azt mondják: szerencsére, nincs szükségük előbbi szolgáltatásokra.

A török Basak gyár a közelmúltban az egyik legtőkeerősebbnek számító SANKO csoport tagja lett, melynek konstruktőrjei neki is láttak a kínálat fejlesztésének. Azt gondolom, ennek is köszönhető, hogy a BASAK 5120 traktor a 2023 év traktora szavazáson döntőbe jutott az univerzális traktor kategóriában – fogalmazott Nagy Márk. – A típus már első pillantásra is mutatós, minőségi termék benyomását kelti, de közelebb lépve kirajzolódnak a részletek. 3,6 literes, 4 hengeres, 122 LE-s Deutz motor az erőforrás, mely teljesíti a STAGE V környezetvédelmi előírásokat. A váltó a német ZF gyár terméke, 32 előre és 32 hátra fokozattal rendelkezik, 4 terhelés alatt kapcsolható fokozata van, ráadásul az irányváltó is terhelés alatt kapcsolható. A TLT 4 sebességes (540/540E/1000/1000E), a függesztőkarok elektromos vezérléssel rendelkeznek és 5.500 kg-os emelési képességűek. Az 5120-as tekintélyes 5.600 kg-os menetkész tömeggel rendelkezik, így talajmunkához is megfelelő. A BASAK gyár nem szokott hosszú opciós listákat készíteni, inkább viszonylag magas alapfelszereltséget kínálnak kedvező áron. Ennek megfelelően a traktoron van automataváltó funkció, kézi kuplung, motorfordulat memorizálás, hidraulikus harmadik pont, 4 pár kihelyezett szelep, LED fényhíd elöl-hátul, digitális klíma, elektromosan lekapcsolható légfék kompresszor, pótülés. A zsűri legfőbb kritikája az volt a géppel szemben, hogy túl rövid opciós lista, s hiányzik a gyári automata kormányzás és az ISOBUS rendszer – ezeket azonban mi itt, a SZEGÁNA Kft-nél utólag is be tudjuk építeni.

Nagy Márk hozzátette azt is: az Agrárgépshow-n bemutatják a kisebb teljesítményű, 119 lóerős BASAK 5115 típust, s az év folyamán rendelhető lesz a márka harmadik, 75 lóerős tagja is, mely kétféle változatban készül; az egyik keskeny nyomtávú, a másik pedig univerzális méretű, s elsősorban szálastakarmány betakarításra használnak.

Forrás: www.agrarunio.hu