A barátság üzenetét hordozva – Újra megnyílt Törökországban a Közel-Kelet legnagyobb örmény temploma

A Szent Kiriakosznak szentelt örmény templom (Surp-Giragos-templom) május 7-én újra megnyílt az istentiszteletekre a törökországi Diyarbakır városában.

Az esemény rálátást adhat a török politikai vezetés és az örmény apostoli egyház – a mai Törökországban jelen lévő kicsiny keresztény közösségek legnagyobbika – közötti kapcsolatra is.

Fotó: Armenian church Surp Giragos Diyarbakır – Tigranakert Facebook oldal

A Szent Kiriakosz-templom legutóbb 2012-ben nyílt meg újra az istentiszteletekre, miután több évtizeden át elhanyagolták. Kevéssel az újranyitás után azonban ismét megfosztották templomuktól a helyi örmény közösséget a török hadsereg és a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető kurd függetlenségpárti félkatonai csoportok közötti kiújult harcok következtében.

A török hadsereg és a kurd fegyveres erők időszakosan fellángoló konfliktusában a 2015 júliusában kitört harcok voltak a legvéresebbek az elmúlt két évtizedben. 2016 márciusában a PKK kurd állásaival szemben Törökország déli részén megkezdett katonai hadműveletek keretében az ankarai kormány elrendelte a Szent Kiriakosz-templom és a Tigris folyó partján álló város összes többi templomának államosítását. A kormány erről szóló rendelete a minisztertanács hivatalos közlönyében is megjelent; öt diyarbakıri templomot és több mint hatezer lakást érintett, javarészt a város történelmi központjában. A konfliktus újbóli fellángolása idején a templomot megrongálták, több tárgyat elloptak belőle.

A templom mostani hivatalos újranyitásán részt vett több állami, illetve helyi egyházi és közéleti tisztségviselő, többek között a konstantinápolyi örmény pátriárka, II. Szahak – aki május 8-án szentmisét mutatott be az újranyitott templomban –, valamint a török kulturális és turisztikai miniszter, Mehmet Nuri Ersoy.

A cikk folytatása a megnyitóról és fotók a csodás építményről ITT.