
Török régészek az ókori Dülük városában végzett ásatások során olyan leleteket találtak, amelyek nemcsak a római kor mindennapjait, hanem annak ízeit is bemutatják. A felfedezett receptek alapján helyi séfek újraalkották az ókor elterjedt ételeit: a pompeji kenyeret, az olívapasztát és a különböző mézes süteményeket.
Ősi ízek Dülükben
A délkelet-törökországi Gaziantep tartomány egyik leghíresebb régészeti lelőhelye kétségkívül Dülük városa. Az elmúlt években számos érdekes mozaikot és feliratot találtak már itt a kutatók. A mostani ásatás során azonban ezeknél is szenzációsabb leletanyag került elő a föld mélyéből. A feltárt maradványok között ugyanis ősi receptekre bukkantak a régészek, ami arra inspirálta a helyi történészeket és séfeket, hogy közösen megpróbálják újraalkotni ezeket a (számunkra) szokatlan ételeket.
Pompeji kenyér, olívapaszta és mézes finomságok
Az együttműködés eredményeként a 2025-ös GastroAntep Fesztiválon a látogatók maguk is megkóstolhatták ezeket az ókori ételeket. A legnépszerűbb közülük a pompeji kenyér – más néven panis quadratus – volt. Ez a kerek és ropogós héjú kenyérfajta töménységével és összetett ízvilágával egyértelműen elnyerte a látogatók tetszését. „A pompeji kenyérnek egyedi íze van” – mondta Umut Yılmaz, Şehitkamil polgármestere.
Természetesen nem csupán a pompeji kenyeret ízlelhették meg a fesztiválozók: meg lehetett kóstolni még az oliumot (vagyis fűszeres olívapasztát), a linumot (egy mézzel édesített kenyérszerű süteményt), a globulit (magyarul mézes sajttortát) és a dulcia piperatat (fűszeres mézes süteményt) is. Gaziantep egyébként már eddig is Törökország egyik gasztronómiai központja volt, így az ókori receptek újrafelfedezése természetes folytatása a város kulináris hagyományainak.
Forrás: mult-kor.hu