Lesz fordulat infláció nélkül vagy irány a török út?

Kép forrása: www.pikrepo.com

Fordulat lesz Magyarországon, legalábbis Orbán Viktor új, a kormány gazdaságpolitikájához jobban passzoló elnököt akar látni az MNB élén. De hogyan lehet növekedési számokat kipréselni a gazdaságból anélkül, hogy elszállna az infláció és súlyosan gyengülne a forint?

Vendégszerzőnk a Hold Alapkezelő elemzője.

Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van – ezt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank regnáló elnöke mondta szeptember elején. Az elnök szerint a 2010-2019-es évtizedet megnyertük, azonban a 2021-24 közötti években bekövetkezett úttévesztéssel veszélybe került minden,

teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség.

A kijelentést követően Orbán Viktor világossá tette, hogy Matolcsy hamarosan távozik a magyar gazdaságpolitika vezetéséből. A jegybankelnök menesztését követően a gazdaságpolitika egy gazdasági- és pénzügyi csúcsminiszter kezében összpontosul majd, akit egy politikailag kinevezett MNB-elnök fog aktívan támogatni.

A magyar gazdasági helyzet – a klasszikust idézve – kétségkívül fokozódik:

A költségvetési deficit jelentős, a kamatkiadások az egekben, ennek finanszírozására nő az államadósság.
A forint közelíti a 400-as lélektani határt.
A kormány elsődleges prioritása a 3-5 százalékos, vagy akár ezt meghaladó mértékű gazdasági növekedés elérése. 2023-ban a kitűzött 4 százalékos növekedés helyett -0,8 százalék jött össze és 3.5 százalékos költségvetési hiány helyett 6,5 százalékos lett a deficit.
2024-re ismét 4 százalék a növekedési cél, mely az elemzők szerint 1,5 körül alakulhat, miközben 2,9 százalék a hiánycél, ami 4,5 körül lehet reális.

Folytatás

Forrás: forbes-hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here