Şişte patlıcan ve mantar (Nyárson sült padlizsán gombával) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

10 szál rozmaring
15 db csiperke gomba
1 db padlizsán

A páchoz:

2 ek. balzsamecet
2 gerezd fokhagyma
1 kk. barna cukor
1 ek. olívaolaj
1 tk. só

A paradicsommártáshoz:

4 db paradicsom
1 ek. olívaolaj
1 kisebb fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 ek. sűrített paradicsom
1 tk. barna cukor
2 tk. balzsamecet
1 ek. apróra vágott petrezselyem
só, bors ízlés szerint

A rozmaringágakról húzzuk le a leveleket úgy, hogy csak a csúcson maradjon valamennyi. A padlizsánt karikázzuk fel, a gombát vágjuk ketté (meghámozhatjuk, de nem szükséges).

A fokhagymát zúzzuk össze, tegyük (nem fém) tálba, keverjük el az olajjal, cukorral, sóval és a balzsamecettel. Dobhatunk bele a rozmaringlevelekből is. Ebbe a pácba forgassuk a padlizsánt és a gombát, fóliázzuk le, tegyük félre legalább fél órára.

A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, dobjuk rá a felhevített olajra. Ehhez adjuk az összezúzott fokhagymát. Amikor már érződik az illata, mehet bele a sűrített paradicsom és a balzsamecet is. Felkockázzuk a paradicsomot, majd ezt is rádobjuk. Sózzuk, borsozzuk, kb. 10 perc alatt készre főzzük.

A padlizsánszeleteket és a gombát tetszőleges módon felfűzzük a rozmaringágakra, majd roston szép pirosra sütjük. A paradicsommártással és rozmaringlevelekkel díszítve tálaljuk.

Afiyet olsun!

Szegedi Ági / Türkinfo