1 pohár (2 dl-es) apró szemű (köftelik) bulgur
1 pohár forró víz
1/2 pohár búzadara
1,5 ek. liszt
1/2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 db tojás
1 tk. sűrített paradicsom
1 tk. paprikakrém
só, bors, római kömény
A paradicsomszószhoz:
3 db paradicsom lereszelve (helyettesíthetjük sűrített paradicsommal)
3 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 tk. paprikakrém
1 tk. sűrített paradicsom (amennyiben reszelt paradicsomot használtunk)
só, bors, római kömény
A tetejére:
kis csokor petrezselyem
A bulgurt tálba tesszük, ráöntjük a forró vizet, letakarjuk, és hagyjuk, hogy magába szívja, kb. 10 percig. Ezalatt lereszeljük a vörös- és a fokhagymát. Ha a bulgur felszívta a vizet, hozzáadunk fél pohár búzadarát, 1,5 kanál lisztet, egy egész tojást, a sűrített paradicsomot és a paprikakrémet, a lereszelt hagymákat, majd a fűszereket. Alaposan összegyúrjuk. Vizes kézzel apró golyókat formázunk, mindegyik közepébe az ujjunkkal egy mélyedést nyomunk. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a köftéket.
Amíg a köfték főnek, lereszeljük a paradicsomot, összezúzzuk a fokhagymát. Az olívaolajat felmelegítjük egy lábasban, rádobjuk a fokhagymát, egy percen belül a paprikakrémet és a sűrített paradicsomot is. Újabb egy perc múlva ráöntjük a reszelt paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük. Kb. 5 perc alatt összefőzzük.
A megfőtt köftékre ráöntjük a paradicsomszószt, összeforgatjuk. Tálalás előtt meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Kínálhatunk mellé joghurtot.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo