Zeytinyagli kereviz (olívaolajos zeller) Hozzávalók (6 személyre): 2 db nagy zeller 6 db kis hagyma 2 db sárgarépa 10 dkg zöldborsó 2 db nagy burgonya fél pohár olívaolaj 1 mokkáskanálnyi kristálycukor kevés víz petrezselyem (a díszítéshez) só
Hozzávalók (6 személyre): 2 db nagy zeller 6 db kis hagyma 2 db sárgarépa 10 dkg zöldborsó 2 db nagy burgonya fél pohár olívaolaj 1 mokkáskanálnyi kristálycukor kevés víz petrezselyem (a díszítéshez) só
Meghámozzuk a zellereket és 2-3 cm vastag karikákra vágjuk. A szeletek közepét kicsit kimélyítjük, mert ide fogjuk helyezni a zöldségeket. A sárgarépát és a burgonyát apró kockára vágjuk. A hagymát meghámozzuk és egyben hagyjuk. Egy mély serpenyőbe öntjük az olívaolajat és hozzáadunk egy-két pohár vizet. Belehelyezzük a sárgarépát és 15 percig főzzük. Hozzáadjuk a zellert és 10 percig összefőzzük. Hozzáadjuk a hagymát és még 15 percig főzzük. Legvégén a felkockázott burgonyát, zöldborsót, cukrot és a sót is belekeverjük.
Addig főzzük, míg a burgonya meg nem puhul. Ha lefőtte a vizét, kevéssel pótoljuk, de sokat ne öntsünk hozzá. Végső állapotában szósz-sűrűségű legyen. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, a zellereket szerviztányérra fektetjük és a mélyedésbe halmozzuk a zöldséget. Tetejére aprított hagymát tehetünk. Apróra vágott petrezselyemmel díszítjük és szobahőmérsékleten tálaljuk.
konyhamester.hu