Yaprak sarması (töltött szőlőlevél, „tőtike”) – Szegedi Ági

itthoni 660Hozzávalók:

40 dkg szőlőlevél (török boltban kapható, sós lében eltéve)
Forró víz
2 pohár rizs (2,5dl)
3 db vöröshagyma
2 db paradicsom
1 cs. petrezselyem
2 ek fenyőmag
2 ek apró szemű, fekete mazsola (kuş üzümü)
1 ek szárított menta
1 citrom
1 török teáspohár olívaolaj (1dl)
½ török teáspohár olívaolaj
1 tk só
1-1, 5tk őrölt bors
1 tk fahéj
Szegfűbors
2 db kockacukor
2 pohár forró víz

itthoni 580itthoni 581

Elkészítés:

A szőlőlevelet forró vízbe áztatjuk, hogy veszítsen a sósságából. A rizst megmossuk, leszűrjük.

itthoni 582itthoni 584A hagymát és a petrezselymet finomra vágjuk, a petrezselyemből egy keveset félreteszünk a díszítéshez. A mazsolát beáztatjuk.

itthoni 583itthoni 5861 teáspohár olívaolajon feltesszük a hagymát és a fenyőmagot, kicsit pirítjuk. A paradicsomokat pár pillanatra forró vízbe dobjuk, héjukat lehúzzuk, felkockázzuk, azt is hozzáadjuk.

itthoni 587itthoni 589Beleöntjük a rizst, 1-2 percig kavargatjuk, majd felöntjük 1 teáspohárnyi forró vízzel.

itthoni 590itthoni 591Beletesszük a cukrot, a mazsolát és a petrezselymet. Fűszerezzük – sóval, borssal, mentával, szegfűborssal, fahéjjal. Addig főzzük, míg a víz el nem párolog róla. Lehűtjük.

itthoni 593itthoni 594A szőlőleveleket lecsepegtetjük. Néhánnyal befedjük egy fazék alját. A többit egyesével kiterítjük, szárát levágjuk.

itthoni 599itthoni 595Kiskanálnyit teszünk a töltelékből a szélesebb végére. Először a két szélét hajtjuk rá, majd szorosan, szivar alakúra feltekerjük.

itthoni 596itthoni 602Szorosan egymás mellé helyezzük az edénybe a tekercseket.

itthoni 603itthoni 604Meglocsoljuk ½ teáspohár olívaolajjal, végül néhány levelet a tetején szétterítünk.

itthoni 588itthoni 605Egy citromot alaposan megmosunk, felkarikázunk, rárakjuk.

Tetejére teszünk egy tányért, hogy lenyomja és ne tudjanak kibomlani a tekercsek, majd felöntjük 2 pohár forró vízzel.

itthoni 724itthoni 627Kb. 30 percig főzzük. Lehűtve szervírozzuk, citromkarikákkal vagy szeletekkel és petrezselyemmel díszítjük.itthoni 726

Afiyet olsun!

2014-07-30
Szegedi Ági / Turkinfo