50 dkg borjúcomb
2 l víz
só, szemes bors, babérlevél
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 ek olívaolaj
2 ek sűrített paradicsom
1 tk szárított menta
só, bors, őrölt római kömény
1 pohár csicseriborsó
A gombócokhoz:
2 pohár aprószemű bulgur (köftelik)
½ pohár búzadara
1 db tojás
1,5 pohár meleg víz
½ török teáspoár liszt
1 ek sűrített paradicsom
1 tk só
1 kk őrölt pirospaprika
1 kk őrölt római kömény
1 kk szárított menta
A csicseriborsót áztassuk be egy éjszakára. Másnap sós vízben főzzük meg. Nyomkodjuk ki a héjából (kicsit macerás, de megéri).
A borjúhúst vágjuk kockákra, tegyük fel főni egy fazékban, sós vízben. Dobjunk bele néhány babérlevelet, pár szem borsot. Ha felforrt, habozzuk le. Főzzük puhára a húst.
A bulgurt és a búzadarát tegyük egy tálba, öntsünk rá meleg vizet. Amikor felszívta a vizet, adjuk hozzá a lisztet, tojást, sűrített paradicsomot és a fűszereket. Formázzunk kis gombócokat (Az enyémeknél kisebbeket, nekem akkor épp nem volt időm több gombócot készíteni.).
Egy másik fazékban dinszteljük meg az apró kockákra vágott vöröshagymát az olívaolajon. Tegyük rá a zúzott fokhagymát, majd amikor már érezni az illatát, adjuk hozzá a sűrített paradicsomot is. Hintsük meg pirospaprikával, és öntsük rá a borjúhúst, levével együtt. Tegyük bele a főtt csicseriborsót, sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet. Forraljuk fel.
Vegyük vissza a lángot, ne zubogjon túlzottan a leves, és tegyük bele a gombócokat. Főzzük készre (kb. 5 perc). Szórhatunk a tetejére finomra vágott petrezselymet. Tálaláskor kínáljunk mellé citromot. Kevesebb lével készítve egytálételként is fogyaszthatjuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo