Olíva – a zöld arany

zeytin_piyaziAz olajfa és az abból készült termékek, leginkább az olívaolaj, fontos alapanyaga a mediterrán konyhának. Törökország az olívatermelésben Spanyolország, Olaszország és Görögország után a 4. helyen áll. Az országban 35 tartományban (a 81-ből) termesztenek olívát, jellemzően a Márvány-tenger, Égei-tenger, Földközi-tenger vidékén és az ország dél-keleti részén.

A Fekete-tenger vidéke túlságosan csapadékos, így ott teát termesztenek. Abból literszámra iszik meg egy török naponta. Törökországban az olajbogyó termesztése 6000 éves múltra tekint vissza. Maga a fa, (örökzöld) amin a zöld és a fekete bogyó terem akár 15 méter magasra is megnőhet, jellemzően vékony, ezüstös zöld levelekkel. Rendkívül ellenálló, sokáig él és a tűznek is nagyszerűen ellenáll – egy darabig.

Részletek