Hobbit házak a sivasi üdülőfaluban

A közép anatóliai tartomány, Sivas földbevájt kunyhói készen állnak a világ minden részéről érkező turisták fogadására. A sivasi önkormányzat egyre több, a híres Gyűrűk ura filmben látott Hobbit-házhoz hasonló kunyhó építésébe kezdett, mely egyaránt nagy érdeklődésnek örvend mind a helyi, mind a külföldi turisták körében.

Jelenleg 6 működő Hobbit-ház fogadja az Európából, Ausztráliából, Kínából és Japánból érkező vendégeket. Emellett újabb házakat építenek, mert a meglévők nem elegendőek a megnövekedett igények kielégítésére.

A Paşabahçe piknikezésre alkalmas területén, teraszos elrendezéssel kialakított lakóházak nagycsaládok vendéglátására alkalmasak.

A bámulatos építészeti kialakítással rendelkező, egyhálószobás lakhelyek mindegyike rendelkezik konyhával, fürdőszobával és nappalival. A térítési díj 120 török líra/nap (kb. 8800 forint).

Sivas polgármestere, Sami Aydin elmondta, hogy a Hobbit-házak építése folytatódik a Paşabahçe piknikezésre kijelölt területének bejáratánál.

A tervezett tájépítészeti beavatkozások után a falu egy varázslatos légkörre tesz majd szert, bár a terület már jelenlegi állapotában is a város legszebb piknikező helye.

70m2-es házak épülnek a lejtőkön, hogy kiszolgálják a növekvő turista igényeket. Sivas nem egy tipikus turistacélpont, inkább elvonulásra alkalmas hely-tájékoztatott a polgármester.

A sivasi hatóságok célja, hogy a Hobbit-házak számát 50-re növeljék.

Aydin elmondása szerint: ”Látjuk, hogy a Hobbit-házak iránt rendkívül nagy az érdeklődés, a projekt elején nem is számítottunk ilyen mértékűre. Csak népszerűbbé akartuk tenni városunkat. Ma már magunkra vontuk mind a belföldi mind a külföldi turisták figyelmét. Ez sarkall minket további fejlesztésekre.”

Távol-keleti országok érdeklődése

Aydin szerint: „A kunyhók felkeltették a távol-keleti országok érdeklődését is. Ausztráliából és Szingapúrból is kaptunk megkeresést. Célunk, hogy egy üdülőfalut hozzunk itt létre. Kínálatunkat különböző kikapcsolódási lehetőségekkel szeretnénk bővíteni, valamint üzletek nyitását is tervezzük. Hiszem, hogy ez a hely az üdülni vágyók célpontjává válik a közeljövőben, mivel közel van a városközponthoz és jó a közlekedés is. A természetben vagyunk; különböző csodákat fedezhetünk fel nappal és éjjel is. Ha csak pár napot pihenünk is, itt sokkal pihentetőbb, mint a máshol eltöltött néhány hét.”

Túrákat egyelőre még nem indítanak, mivel eddig alacsony volt ez iránt a kereslet.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kiran Katalin – Türkinfo