Dolunay, a török sorozat – Egy kicsit más szemmel

Tudjuk, hogy minden dolog, amit ember alkot, legyen az képzőművészeti alkotás, könyv, zene, festmény, bármi, valamilyen témára épül.

Így van ez a filmekkel is. Ha megnézünk egy jó mozifilmet vagy esetünkben egy török filmsorozatot, ami elnyeri tetszésünket, ajánlani szoktuk az ismerőseinknek. Talán te is voltál már úgy, hogy ajánlásként lelkesen mesélted a film történetét, hogy felkeltsd az illető érdeklődését. De vajon a film témáját vagy a mondanivalóját kezdted el mesélni? Nagyon nem mindegy. Minden filmnek van témája. Ez az, amikor elmeséljük, hogy miről szól a film.

dolunay török sorozat
A kép forrása: Sözcü

A mondanivaló valami más. Az megérint, a lelkedig ér el. Érzelmeket vált ki, azt „magaddal viszed”. Ettől lesz jó vagy rossz számodra az a film. Ha száz ember ül le és nézi meg ugyanazt a filmet, mind a száz ember másképp fogja elmesélni. Tudod, miért? Mert az alaptémán kívül más és más dolog érinti meg. Más szemmel nézed. Azzal a „szemmel”, ami Te vagy. Ami jót vagy rosszat megéltél.

A Dolunayt ezért merem jó szívvel ajánlani, mert a török sorozatokhoz méltóan, túl a csodás helyszíneken, az igényes nőkön és a tüzes szemű szenvedélyes férfiakon, rengeteg mondanivalót tartalmaz, amit „hazavihetünk” a szívünkbe, lelkünkbe. Ezért szeretjük ezeket a sorozatokat, mert valamit „mondanak” nekünk. Átéljük a hazugságot, az ármányt, a csalódottságot, de az örömöt, a nevetést és a szenvedélyes szerelem érzéseit is.

Szeretnék ajánlani valamit. Ha legközelebb megnézel egy epizódot, ne pattanj fel azonnal a fotelból. Várj egy pár percet. Emészd meg az átélt jeleneteket. Kérdezd meg magadtól, mi volt a látott rész témája. Bátran válaszolj rá. Ezután kérdezd meg: Mi volt a mondanivalója számomra? Mi az, ami megfogott ebben a részben? Ez lesz a nehezebb kérdés, megsúgom. Talán egészen más lesz a válasz, mint az előző kérdésre. De ha megválaszolod, talán át tudsz ültetni valamit a saját életedbe is. Talán változik valami. Talán más szemmel kezdesz „látni”. Talán egy-két gondolatot átmenthetsz a saját életedbe is. Magad és környezeted örömére.  Egy-két próbát megér, nem igaz?

Felmerülhet a kérdés: Miért pont a Dolunayt választottam? Nos, olyan sorozatot kerestem, amely még nem folyik a csapból. Dolunay – a sorozat címéből bármire asszociálhatunk. Nem vetíti előre, miről fog szólni. Jó a címválasztás. Ezután meghallgattam a zenéjét. Fiatalos, fülbemászó, romantikus.

Már az első rész magával ragadott. Már az elején félreértések sorozata látható, amik igen humorosak. A történet vezérfonala a hazugság, valaminek az eltitkolása és annak következményei. Félreértések, hazugságok és persze a szerelem.  A történet több szálon bonyolódik, ezek a szálak nem egyszer össze is gabalyodnak.

Igazából nem a sorozat egyes történéseinek leírása a célom, hiszen erre profi sorozatnézők vannak. Tudják percről percre, Facebook-csoport is működik.

Inkább arra hívnám fel a figyelmet, amit nem lehet elégszer hangsúlyozni. Figyeljünk arra, mit üzen, mi az, amit hasznosítani tudunk. Ez talán csak egy mondat, de nagyon fontos „útravaló” lehet.

Szituációk, élethelyzetek, amelyekbe bármelyikünk belekerülhet. Nos, ezeket a gondolatokat, érzéseket szeretném megosztani veletek hétről hétre.

Berki Mariann – Türkinfo

2 COMMENTS

  1. Kedves Berki Mariann! Nagyon egyetértek az Ön által leírtakkal. Én minden sorozat egyes epizódját úgy nézem, hogy közben gondolkodom. Nem csak az események sodrását követem nagy nagy figyelemmel. Számomra azért jó és jelentős, hogy feliratos formában is megnézhetem őket, mert így van időm megállítani, eltünődni egyes jeleneten, elhangzó mondaton. Sokszor teszem fel magamnak a kérdést, vajon a nézők között hány ember van, aki ezt megértette, elgondolkodott rajta? Mit is üzennek a film készítői? Azért szeretem és követem a török filmipar remekeit, mert egészen más az üzenetük, mint a nyugati filmiparnak. Két éve mióta találkoztam és rákattantam, nem is nézek tv-t, nem hallgatok rádiót. Nem engedem magamhoz közel azt a szennyet, ami azokból árad. Kizárólag a jobbnál jobb török sorozatokat, filmeket, és azoknak zenéit hallgatom nap mint nap. Kikapcsol, szórakoztat, elgondolkodtat mindegyik.

  2. Nem tudom megnézni ezt a sorozatot! Nagyon örülnék ha valaki elküldené feliratozva! előre is köszönöm…

Comments are closed.