Isztambuli ételkalauz

eminonuEgy isztambuli kirándulás sem lehet teljes anélkül, hogy ne próbálnánk ki valamilyen street foodot: a báránybelsőségtől a nedves hamburgerig a legkülönbözőbb ételeket kínálja a török konyha – kedvező áron.

Isztambul önmagában is minden nap kaland, ám ezeket a kalandokat helyi ételekkel még különlegesebbé tudjuk tenni. Több mint 15 milliós lakosságával Isztambul egyszerre betondzsungel és egyben egy csipetnyi mennyország is, amely minden sarkon tartogat valami meglepetést számunkra. Mindazok, akik előzetes tervezgetés nélkül utaznak a városba, úgy érezhetik, mintha sűrű dzsungelbe csöppentek volna, ahol mérföldeket kell megtenni azért, hogy megtalálják a tökéletes ételt, szuveníreket és a különleges isztambuli látképeket.

A városban a felfedezésre váró megannyi dolog között ott szerepel a török konyha is. Isztambul majdnem minden kerületének van jellegzetes étele. A város nyugati felétől a keletiig mindenhol ínycsiklandozó ízek várnak az emberre.

Fehér szárazbab Süleymaniyéban

Süleymaniye Isztambul Fatih városnegyedében található, itt kóstolhatjuk meg azt az ínycsiklandozó fehér szárazbabot, amely a keleti országrész Erzincan tartományából érkezik. Erzincanlı Ali Baba étterme a nap minden órájában várja az éhes vendégeket. Az étterem a Süleymaniye mecsettel  szemben található, ahol helyiek és külföldi turisták egyaránt élvezik a hihetetlen ízeket. Az étterem  1938 óta kínálja a legízletesebb szárazbabot török rizzsel, mára már a negyedik generáció üzemelteti a vendéglátóhelyet. A szárazbabon és a rizsen kívül kapható még különféle savanyúság, saláta és desszert is, és higgyék el, egy adag bőven elég ahhoz, hogy jóllakjon az ember. Az árak  nem túl magasak, körülbelül 30 líra (kb. 2700 Ft) egy adag étel.

Halas szendvics Eminönüben

balik_ekmekAz isztambuli horgászok már több évszázada kínálják eladásra az Aranyszarv-öbölben kifogott halakat. Ez a hagyomány az elmúlt 50 évben annyit változott, hogy a Márvány-tengerből kifogott halat frissen megsütve árulják a halászhajókról. Isztambul történelmi félszigetén, például Eminönüben járva a halas szendvics megkóstolása szinte kötelező program a turistáknak. Eminönüben sétálgatva sok helyen hallani, hogy a halászok több nyelven hangosan kiabálva árulják a szendvicseket. A helyek többsége nem puccos étterem: van, ahol csak elvitelre lehet kérni, van, ahol pedig csak éppen arra van lehetőség, hogy az ember leüljön, míg megeszi a szendvicsét. A friss hal és a hagyományos török ital, a şalgam (céklalé) ízeinek felfedezése kihagyhatatlan.

„Nedves” burger a Taksim téren

Mielőtt valaki kipróbálná a török nedves burgert, el kell felejtenie minden eddig kóstolt hamburgert, hiszen a török burger túlmutat ezeken. Az Istiklal sugárút előtt lévő téren sok kisboltot találunk, ahol nedves burgert árulnak. Ezek legjobbja a Kızılkayalar. Turistaként szinte kötelező enni egy nedves burgert, míg az Istiklal sugárúton sétálunk. A leggyakoribb kérdés, hogy hogyan lehet megenni egy gőzölgő, forró, paradicsommal töltött szendvicset, de miután bárki elfogyaszt egyet, hamar rájön, hogy milyen könnyedén meg lehet enni akár négyet is. Amitől a burger igazából nedves lesz, az a paradicsomszósz és a „gőzkabin”, amelyben tárolják. Egyetlen Taksim téri látogatás sem lehet teljes anélkül, hogy ennénk egy ilyen burgert.

Kumpir Ortaköyben

kumpirMost ismerjük meg Isztambul egyik leghíresebb street foodját, a kumpirt. A kumpir alapját a sütőből kivett nagy krumpli adja, amelyet kettévágnak és megtöltenek sajttal és vajjal. Ezután az árus megkérdezi, hogy milyen egyéb hozzávalóval szeretné az ember még megtölteni a kumpirt. Párját ritkító széles választékkal találkozhatunk: kukorica, aprított lila káposzta, savanyú uborka, francia saláta, joghurt, csípős paprika, olívabogyó stb. Miután összeválogattuk a hozzávalókat, fogyasszuk el a vízpart mellett a Boszporusz-híd látképével megspékelve.

Joghurt Kanlıcában

yogurtTörökországban az egyik legszélesebb körben fogyasztott étel a joghurt, a török konyha nagyon sok ételének hozzávalója. Isztambul Kanlıca városrésze 1893 óta híres ízletes és krémes joghurtjáról. A Kanlıcában készült joghurt nem tartalmaz adalékanyagokat, és jó hatással van emésztőrendszerünkre. A joghurtot ki lehet próbálni magában vagy akár mézzel, porcukorral és lekvárral is. Kanlıcába a meseszép kilátásért is érdemes ellátogatni.

Borjúmirigy Sütlücében

Sütlüce Haliç városrészében kóstolhatjuk meg a legjobb uykulukot, azaz borjúmirigyet. Több vágóhíd is volt korábban ezen a környéken, így a legfrissebb húsokhoz itt lehetett hozzájutni. Ezek ma már nem üzemelnek, de még mindig itt található a legfrissebb borjúmirigy. A húsimádók élvezni fogják ezt a zamatos ételt, de mivel nagyon nehéz, nem ajánlott sűrűn fogyasztani.

Reggeli Beşiktaşban

kahvaltiBeşiktaş Isztambul európai részén fekvő, könnyen megközelíthető, közkedvelt városrész. A keskeny utcák között megbújva van egy Reggeliző utcának nevezett rész, ahol a városi tömeg elől elbújva élvezhetjük a finom és olcsó reggeliket. Közel 20 reggeliző hely található itt, és az üzletek száma folyamatosan nő. A hétvégi nagy reggelik szempontjából Beşiktaş az egyik legkedveltebb helyek egyike. Reggelinket hosszú asztaloknál széles sajt, olíva, omlett, menemen (török lecsó), méz, kaymak (sűrű, tejszínes krém), házi lekvár és friss zöldségek kínálatából válogatva fogyaszthatjuk el. A török kultúra szerint a reggeli nem csak arra való, hogy gyorsan bekapjunk valamit; ez a legalkalmasabb idő arra, hogy egy friss tea felett mély beszélgetésekbe merüljünk.

Köfte Sultanahmetben

A húsgolyó, törökül köfte, a törökök és a turisták által is a legkedveltebb ételek közé tartozik. Isztambul legjobb húsgolyóit Sultanahmetben, a történelmi félszigeten találjuk meg. A Sultanahmet Köftecisi kiváló ebédelő hely, nem drága és nagyon ízletes köftét tálalnak. Aki betéved ide, ne számítson többoldalas étlapra, az étterem nagyszerűsége az egyszerűségben rejlik. Az ételt lehet elvitelre is kérni vagy a helyszínen fogyasztani, kérhető tálként, de akár szendvicsként is. Az én kedvencem a húsgolyós szendvics csípős-fűszeres szósszal és salátával. Nagyon finom és megfizethető.

Fagyos, finom és frissítő – Lássuk Isztambul fagylaltjait!

Isztambul utcáin sok különleges ízű fagyit lehet találni a levendulától a sörbetig. Következzenek Isztambul legjobb fagylaltozói.

Dondurmacci Caddebostanban

dondurmacciAz ázsiai oldalon található Dondurmacci, a város legjobb fagylaltozóinak egyike, széles választékában olyan különleges fagylaltokat kínál, mint például a levendula, a rózsa és a muskátli. Az itt készített fagylalt annyira népszerű, hogy sokszor turisták hosszú sora várja, hogy megkóstolhassa a fagyos finomságot. Az itt használt tejet egy városon kívüli bivalyfarmról szerzik be. A fagylaltozó 2010-ben nyitotta meg kapuit, és népszerűsége azóta is napról napra növekszik, így már az európai oldalon is nyitottak egy boltot.

Yaşar Usta fagylaltja Bostancıban

Az ázsiai oldalon, Bostancıban található Yaşar Usta Sorbet & Ice Cream ikonikus fagylaltozója. Yaşar Ustának több ezer rajongója van, kínálata miatt még az európai oldalról is sűrűn megfordulnak itt a vendégek. Igazán híressé a helyet a sörbet teszi, melyet mindig szezonális gyümölcsből készítenek. Yaşar Ustánál elképesztő sörbetválasztékból válogathatunk.

Gül Dondurma Kadıköyben

dondurmaA Gül Dondurma a népszerű Kadıköy negyedében található. Ízletesebbnél ízletesebb fagyalaltokat kóstolhatunk meg, például kaktusz, nutella vagy dinnye ízesítésben. A Gül Dondurmában készül a város egyik legjobb fagyija. Egy különleges promóció keretében ha három baráttal érkezel, az egyik adag fagylalt ajándék.

Forrás: dailysabah.com

Fordította: Lantos Ágota – Türkinfo