10 dolog, amit ne hagyj ki Törökországban

Szubjektív lista, amit nagyon nehéz volt tízbe összesűríteni. Inkább lennék kíváncsi arra, hogy Ti mivel egészítenétek ki?

Forrás: Zeynep Sümer on Unsplash

1. Török tea. Nem csak a török teán van a hangsúly a jellegzetes tulipán alakú pohárkában, hanem az is, hogy hol fogyasztod. Egy hangzatos nevű, modern kávézó helyett ajánljuk azokat a falatnyi helyeket, ahol a forró italt apró székeken kortyolhatod a járdán kuporogva. Ne aggódj azon, hogy nyáron őrültség meleget inni, itt azt tartják, ha belül is felmelegíted magad, akkor a kinti hőség egy fokkal elviselhetőbbé válik. Teszteltük és igaz!

2. Török fagyi, törökül a “maraş dondurması”. A megszokottnál sokkal keményebb textúrájú és érdekes ízű fagylalt kiváló ellensúlyozója a forró nyári kánikulának, ha a tea nem nyerte meg a tetszésedet. Vigyázz, mert a turisták által kedvelt helyeken a fagylaltárusok könnyen megviccelhetnek, és a tölcséred üresen maradhat a kezedben. Persze csak addig, amíg a fagyis mindenféle trükkökkel el nem kápráztat, és úgy nem ítéli, hogy megérdemled a fagyidat.

3. Török bazár. Nem csak az isztambuli Fedett Bazár az említésre méltó, hanem legyél bárhol, mindig élmény a bazárokban csatangolni. Nincs olyan település, ahol ne lenne bazárnap, és különösen azokba érdemes ellátogatni, ahová a helyiek járnak. Mindegy is, hogy turistabazár vagy helyi, de ne hagyd ki, ha pedig ott vagy, feltétlenül alkudj! Ha a sok nézelődéstől megéheztél, akkor keresd meg a sütődéket. Kendős asszonyok fogják fáradhatatlanul nyújtani a tésztát, hogy a szemed előtt süljön ki a törökök népszerű, töltött lepénye, a “gözleme”. A mi kedvencünk a spenótos!

4. Sirályetetés a Boszporuszon, Isztambulban. Ha a nyaralásod célállomása Isztambul, akkor különleges élmény átkelni Európából Ázsiába vagy fordítva. Felejtsd el az autót, buszt, metrót, vízibuszt, hanem keress egy hajót (vapur), amelynek a fedélzetén lehet élvezni az utazást. Ha nem gondoskodtál előre a madáretetés kellékeiről, akkor se aggódj, mert a hajón is be tudod szerezni a “simitet”, a törökök kedvelt szezámmagos pékáruját. Egy falat neked, egy falat pedig a sirályoknak, mert ők is nagyon imádják! A madarak rutinosan követik a hajót, és ha ügyes vagy, akkor egy-egy bátrabb a kezedből is képes kikapni a kinyújtott falatot.

5. Elveszni és segítséget kérni. Elég, ha csak a segítségkérésre fókuszálsz, azért jobb nem eltévedni. Legyen szó bármiről, azonnal a segítségedre sietnek, lelkesen magyarázzák az útvonalat, ideális esetben azon a nyelven, amit te szintén beszélsz. Ha nem vagy olyan szerencsés, hogy értenétek egymás nyelvét, akkor is elmondják neked, merre menj, kézzel-lábbal, óriási lelkesedéssel, sőt akkor is, ha ők maguk sem igazán tudják. A segíteni akarásuk lenyűgöző!

6. Döner kebab az utcán. Annyi, de annyi mindent lehet az utcai árusoktól falatozni, bátran kísérletezz! Ezek közül az egyik legjellegzetesebb és mindenki által ismert a “döner kebap”. A nyársról vékonyan leszelt husi bele a kenyér közé, rá a pidére vagy felcsavarva a vékony yufka tésztába, mellé rejtve némi friss zöldség és hagyma, isteni! Nem összekeverendő a gyrossal, bár kétségtelenül sok közük van egymáshoz. A legjobb hozzá egy pohár frissen facsart narancs és gránátalmalé mix, vagy az elmaradhatatlan ayran! Először őrültségnek tűnhet, mert az ayran valójában sózott joghurtos ital, de tényleg finomak együtt!

Részletek>>>

2014-06-04
http://tedeinturkey.wordpress.com/