2 nagyobb burgonya
1 nagyobb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
Olívaolaj
2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2ek liszt
1 pohár joghurt
½ citrom
Só
Víz (hús- vagy zöldségalaplé is lehet)
Vaj
Felaprítjuk a vöröshagymát. Egy fazékba olívaolajat öntünk, a hagymát megpároljuk rajta. A meghámozott sárgarépát és a burgonyát nyersen lereszeljük. Először a sárgarépát tesszük a hagymára, együtt pirítjuk vele. Kicsit később hozzáadjuk a burgonyát is és folytatjuk a párolást. Felöntjük forró vízzel (vagy alaplével), majd lefedve hagyjuk főni.
A habaráshoz a joghurtot keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a lisztet és a citromlevet. Kevés hideg vízzel hígítjuk, habverővel jól elkeverjük. Meleg víz vagy a forró leves hozzáadásával (hőkiegyenlítés), tovább kavarjuk, majd lassan a levesbe öntjük. Megsózzuk. Ha levesünk nagyon besűrűsödne, forró vízzel hígíthatjuk.
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat. Összezúzzuk a fokhagymát, az újhagymát felaprítjuk. Először a fokhagymát dobjuk a vajra, majd, ha már jön az illata, mehet rá az újhagyma is. Addig pirítjuk, míg az újhagyma kissé megpuhul, ekkor levesszük a tűzhelyről. A kész leves tetejére öntjük, majd tálaljuk. Én adtam mellé az asztalra reszelt sajtot is – nem rontja el.
Szegedi Ági / Türkinfo