Török kávé újra, a Menengiç kávé

Itt keleten a helyiek körében nagy népszerűségnek örvend a menengiç kahvesi, azaz menengiç kávé. Egy nap arra gondoltam, hogy ki kellene próbálni és vettem egy üvegcsével kísérletezés gyanánt.

menengicAz üvegcse

menegic 1A tartalma

Hát az eredmény nem lett éppen az ízlésemnek megfelelő, így elkönyveltem, hogy ez nem nekem való. Aztán Diyarbakır óvárosában barangolva betévedtünk a nagyon hangulatos Sülüklü Hanba, ahol hagyományos módon, közvetlenül a csészében megfőzött menengiç kávét kínáltak. Nosza rajta, rendeltünk egyet és a végeredmény kifejezetten finom volt!

menengic 3Csészében készült

Érdekelt, hogy mégis mit ittam, milyen ez a kávé, kisebb kutakodás után az alábbiakat találtam. A menengiç kávé a menengiç fa terméséből készül. A fa az országban délkeleten és a mediterrániumban őshonos. Hmmm, de milyen ez a fa? A latin nevén pistacia terebinthus terpentin fa néven ismert, termése pedig a pisztácia egyik fajtája. A fából terpentint nyernek ki, de különböző részeit egyéb módon is hasznosítják. Termését Cipruson kenyérsütésre használják, Krétán egy brandy-fajta alkotóeleme, magas csersav tartalma miatt az ókori görögök ízesítésre és gyógyszerkészítéshez használták. Törökországban a pörkölt termésből kávét készítenek, olajából pedig szappant (Wikipedia). Azt mondják, hogy bár nagyon kalóriadús ital, de a szervezet számára sok fontos alkotóelemet tartalmaz. Magát a kávét tejjel és cukorral főzik össze, semmihez nem hasonlítható íze van, érdemes kipróbálni!

TéDé