Magyar neve: Baklava
Eredeti neve: Baklava, Cevizli veya fistikli baklava
Származás: Törökország
Mennyiség: 30 darab
Előkészítési idő: 40 perc
Pihentetés / kelesztés: 4 óra 00 perc
Főzési / sütési idő: 40 perc
Összesen: 5 óra 20 perc
Baklava hozzávalók:
24 db rétestészta lap (kb. 500-600 g, másfél csomag)
300 g pisztácia (sózatlan, héjazott) vagy dióbél
500g (fél kg!) vaj
800 g cukor
530 ml víz
Fél citrom leve
2 teáskanál rózsavíz (elhagyható)
Ez az eredeti török baklava recept nekem két dolgot juttatott eszembe azon kívül, hogy isteni finom lett.
Egyrészt azt, hogy a házi baklava elkészítése inkább drága mint bonyolult. Nem a legkönyebb süti, de ezzel a recepttel és ha megnézed lent az eredeti török videót, első alkalommal is tökéletesre sikerülhet. Viszont valódi, eredeti hozzávalókkal (pl. igazi pisztáciával és vajjal) ez a 30 kis darab baklava kb. 6000 Ft-ba került, vagyis 200 Ft belőle egy darab.
És ebből jött a másik gondolatom. Vajon mit kaphatunk baklava néven a török étkezdékben 150-200 Ft-ért, ha ez itthon is ennyibe kerül? Folytatás és recept >>>