7 ok, hogy összepakolj és Törökországba költözz

Forrás: pxhere.com

Most kiderül, miért Törökország az egyik legfelkapottabb tengerentúli ország. Törökország földközi- és égei-tengeri partvidéke nagyon népszerű a külföldiek körében. A britek, a németek, a skandinávok és az oroszok házakat vásárolnak Törökországban, és mindenestül kiköltöznek.

 1. Az időjárás

Kétségtelenül ez az egyik nyilvánvaló ok, mely különösebb magyarázatra nem is szorul: Törökország időjárása csodás. A déli partvidéken a mediterrán éghajlat az uralkodó – hosszú, forró és száraz nyárral, valamint rövid, csapadékos téllel. Néhányan azonban túl forrónak tartják a júliusi, augusztusi hónapokat, amikor a hőmérséklet a 35˚C-ot is meghaladhatja egyes területeken. A helyiek ezekben az órákban inkább bent tartózkodnak, és jobb, ha mi is ezt tesszük – főleg ha kisgyermekeink vannak. Vagy legalább üljünk árnyékba és pihenjünk! Szerencsére a török otthonokat úgy építették, hogy gondoltak a magas hőmérsékletre, és ezért a házak olyan természetes anyagokból készültek, melyek nyáron kinn-, télen pedig benntartják a meleget.  A házakat általában panorámaablakokkal és nagy teraszokkal tervezték, amelyeken keresztül a nap szabadon besüthet.

2. Az ételek

Aki már volt valaha Törökországban, valószínűleg emlékszik a színpompás gyümölcsök és zöldségek sokaságára. Kávéillat és ínycsiklandozó aroma árad az utcai árusoktól és éttermekből. A piacok helyi készítésű édességektől és méztől roskadoznak. A török ételek frissek, olcsók és általában nagyon egészségesek is. Tanulmányok igazolják, hogy a mediterrán étrenden lévők tovább élnek és jobb egészségnek örvendenek.

3. Egészségügyi ellátás

Talán meglepő, de Törökország egészségügyi szolgáltatásai a világ legjobbjai közé kerültek.  Az egészségügy az utóbbi 20 évben jelentős fejlődésen ment át. A kórházak modernek és még a kisebb városokban is vannak szakrendelők, nem úgy, mint Európában. Az orvosok magasan képzettek. Korábban megszokott volt, hogy a török orvosok külföldre mentek továbbképzésre, mára azonban a tengerentúli diákok jönnek olyan helyekre, mint Antalya és Izmir. Jelenleg már a Törökországban tartózkodó külföldieknek is egészségbiztosítást kell fizetniük, melynek mértéke változó, de általában havi 80 dollár fejében már a legjobb egészségügyi ellátáshoz juthatunk bárhol.

4. Jó a szabadban

Csak kevés ország olyan sokoldalú, mint Törökország. És csak néhány rendelkezik olyan éghajlattal, melynek köszönhetően egész évben lehetőségünk van a szabadtéri tevékenységekre.  Ezek – a teljesség igénye nélkül: vitorlázás, hegymászás, síelés, raftingolás, túrázás és úszás. Aki azonban az élet nyugodtabb oldalára vágyik, annak ott van a golf (erre a legjobb hely Belek, ahol nemzetközi versenyeket is tartanak), a szigettúrák, a történelmi kirándulások vagy a dzsipszafarik.

5. A történelem

Sokan ismerik a modern világ hét csodájának egyikét, az ókori Epheszoszt. De sok más történelmi nevezetesség és rom is van az országban, melyet érdemes felkeresni, mindet ingyen! Járjuk be a legnagyobb lükiai város, Patara ókori romjait Patara strandjánál. Húzzuk végig ujjunkat Apollón sidei templomán. Fedezzük fel a fethiyei hegyoldalban nyugvó sziklasírokat. Kevés olyan hely van a világon, melynek történelme ennyire a mindennapok szerves része lenne, és mely mindenki számára elérhető. Törökország ilyen.

6. Múzeumok

 A török kormány mindent megtesz azért, hogy a művészetet népszerűsítse. Az elmúlt két évtizedben több új múzeum is nyílt az országban. Néhány közülük igazán különleges, mint például Antalyában a Kemencemúzeum, Avanosban a Hajmúzeum, ahol lehetőségük van a látogatóknak a saját hajtincsüket a már meglévő 16 ezer példány mellé kitűzni.  Bodrumban ellátogathatunk a kikötőben található varázskastélyba, és felfedezhetjük a vízalatti régészeti múzeumot.

7. A megélhetés költségei

 „Mennyi?” – hördülnek fel gyakran a Törökországba érkező turisták.  De nem abban az értelemben, mint ahogy azt gondolnánk. A megélhetési költségek világszintű emelkedése ellenére a törökországi költségek alacsonyak maradtak. Két személy egy olcsóbb étteremben már 5 dollárért ehet egy jót. A helyi sör – a vízhez hasonlóan – kevesebb mint 2 dollárba kerül. A zöldségek és a gyümölcsök is olcsók.

Többek között ez az oka annak, hogy a törökországi idősotthonok rendkívül népszerűek a külföldiek körében.

Forrás: Property Turkey

Fordította: Kollár Kata – Türkinfo

(a kép illusztráció)


1 COMMENT

  1. És még wc papírra sem kell költeni,mert vizes üvegből bal kézzel mossák a seggüket,,,HAJRÁ,,,JÓ UTAT,,különben tényleg szép ország,(voltam vagy 100x) de nem élnék ott.

Comments are closed.