2019 legkedveltebb sorozatai, színésznői, színészei

Az óév végén, az új év elején szokás visszatekinteni az elmúlt időszak sikereire, esetleg kudarcaira. Az Ipsos közvélemény-kutató intézet számai alapján a Hürriyet napilap 2019 utolsó szombatján bemutatta azokat a sorozatokat, színésznőket és színészeket, akiket 2019-ben a török nézők a legjobban szerettek.

Először egy gyors statisztika arról, hányan néznek török sorozatokat. A megkérdezettek közel 90%-a mondta azt, hogy közel érzi magához a török alkotásokat. Az emberek 92%-a elmondta, hogy legalább egy sorozatot rendszeresen néz, 78% a férfiak közül is azt mondta, hogy legalább egy széria kedvéért leül a képernyő elé. Tehát látjuk, nem csak női műfaj ez, ahogy sokan gondolják. Legfeljebb a „fogyasztott” film stílusában van eltérés.

Nézzük a listát!

Első helyezett a már három évad óta rendkívül népszerű Çukur (Gödör). A történet Isztambul egyik legproblémásabb kerületében, Çukurban játszódik, ahol az alvilágot – és ezzel együtt mindent – a Koçova család tartja kezében. Egyértelműen azok nézik, akik nem romantikára, inkább akcióra vágynak egy-egy film esetében.

forrás: showtv

Második lett a népszerűségi listán a viszonylag új, szeptemberben startoló sorozat, a Mucize doktor (Csodadoktor), melyet mi is részletesen bemutattunk. Mióta elindult nem tudják vetélytársai a dobogó legfelső fokáról letaszítani, hétről hétre dönti meg a nézettségi rekordokat.

forrás: foxtv

Harmadik helyezett lett – a mostanában Magyarországon is sokat emlegetett – Bir Zamanlar Çukurova, melyet 2020 januárjában kezdett vetíteni Remények földje címen a TV2. Erről is olvashatnak részletesen egy korábbi cikkünkben.

forrás: atv

Ha megengedik az olvasók, hozzáfűznék a listához néhány személyes gondolatot, hangsúlyozva azt, hogy tudom, minden alkotásról minden egyes nézőnek eltérő véleménye van és lesz.

A Çukurból csak jeleneteket, reklámokat láttam. Azonban tudom, hogy remek színészek játszanak benne és izgalmas a történet. Három éven át tartó népszerűsége nem lehet véletlen. Csakis annak szabad néznie, aki az erőszakos jeleneteket is hajlandó elfogadni!

A Mucize doktor nagyon fontos széria társadalmi véleményformálása miatt. A legfontosabb persze az, amit tesz az autizmus és az autisták elfogadása, megismerése érdekében. De ne legyenek illúzióink! Egy török twitterezőt idézek: nehogy azt higgyük, hogy az az anyuka, aki rajong Ali doktorért, örülne, ha a gyereke egyik osztálytársa autista lenne. Nem csak ebben a témában akar üzenetet küldeni a sorozat, az orvosi esetek miatt sokféle probléma előkerül: anyuka, aki gyermekét énekes sztárrá akarja tenni, annak ellenére, hogy ebbe a gyerek belebetegszik, fiú, aki nem látogatta idős édesapját, csak mikor már haldoklott, a nők és a gyengék elleni erőszak, a transzplantáció fontossága.

Mostanában pedig Ali doktor egészen hétköznapi dolgokra hívja fel a figyelmet egy-egy jelenettel. Ne mosogasd fél óráig a teáspoharat folyóvízben, tedd a mosogatógépbe! Ne egyél feltétlenül hamburgert, mert a húspogácsa előállításához 240 liter vizet használtak! Remek dolog ez, de attól tartok, pont ezért fognak hamar beleunni a nézők. Én már nem nézem rendszeresen (igaz, nem a példamutatások miatt), hanem mert a 2,5 órás epizódokat túl hosszúnak érzem egy-egy téma kifejtésére.

Egy dolgot még meg kell említenem – ha szabad ilyesmivel traktálnom az olvasókat: ha a férfiak nézhetik a Baywatchot a fürdőruhában futkosó életmentő lányok miatt, mi, nők is nézhetjük ezt a sorozatot a 198 centis, sudár alakú, kék szemű Dr. Ferman miatt.

A Bir Zamanlar Çukurova sokak kedvencévé válhat most, hogy magyar szinkronnal is látható lesz. Én is szeretem. Szerethető a képi világa, a nyelvezete, az adanai ételek bemutatása miatt, na meg azért, mert beleláthatunk a 70-es évek Törökországába. Imádom Kerem Alışık (a Végtelem szerelem Ayhanja) alakítását Ali Rahmet Fekeli szerepében, és azokat a mondásokat, melyeket vagy maga fogalmaz meg, vagy legtöbbször idéz, például Mevlánától. Törökországban divat lett őt idézni, rengeteg mondását találjuk meg Fekeli sözleri (Fekeli szavai) keresőcímke alatt. Rögtön hozzáteszem, hogy a 2,5 órás epizódok, az elnyújtott drámai jelenetek miatt csökken az érdeklődésem, és a második évadban a történet alakulása miatt sem vagyok már lelkes nézője.

Térjünk át a statisztika második részére: a legjobb színésznők és színészek listájára. Abban egyetérthetünk: ők mind-mind megérdemlik a nézők figyelmét, nem csak az idei, hanem a sokéves, több produkcióban nyújtott alakításuk miatt.

A nők listája:

  1. Özge Özpirinçci (Kadın) és Sinem Ünsal (Mucize doktor)
  2. Demet Evgar (Avlu)
  3. Vahide Perçin (Bir Zamanlar Çukurova)
forrás: acunn

Férfiak listája:

  1. Aras Bulut İynemli (Çukur)
  2. Taner Ölmez (Mucize doktor)
  3. Çağlar Ertuğrul (Afili Aşk)
forrás: habertürk

Jó tévézést az új évben is! Írják meg nekünk, Önöknek melyik a kedvenc török sorozatuk vagy színészük 2019-ben vagy 2020-ban!

Erdem Éva – Türkinfo