13 íratlan szabály, amelyről tudnod kell, ha Törökországban jársz

Turkish-HospitalityMint minden országban, Törökországban is léteznek olyan társadalmi szabályok, amelyeket be kell tartani. Ezeket csak akkor képes valaki igazán alkalmazni, ha egy ideje az országban tartózkodik. Most bemutatunk nektek pár élethelyzetet, amelyekkel Törökországban találkozhattok – és azt is, hogyan kezeljétek őket.

1. Ne távozz korán

Ha a vendégségből éjfél előtt távozol, azt jelenti, hogy a házigazdákat nem tekinted jó vendéglátónak. A törökök imádják a hosszú, éjszakába nyúló látogatásokat, beszélgetéseket, miközben rakıt isznak, a gyerekek pedig elbóbiskolnak a kanapén vagy élvezik, hogy sokáig fennmaradhatnak.

2. A megosztás, gondoskodás

Az étel megosztása, közös elfogyasztása szerves része a török kultúrának. Ha a szomszédod megbetegszik, vigyél neki egy tál levest. Ha te vagy a beteg szomszéd, és vissza akarod adni a tálat, soha ne tedd üresen. Ez még a nyüzsgő nagyvárosokban is élő szokás, és mélyen gyökerezik a török társadalomban.

3. Mikor mondd, hogy elég?

Étkezések között, étkezés után, korán reggel vagy éjjel lefekvés előtt: a teázás igazi társadalmi esemény, a törökök még a legnagyobb hőségben is több liter teát fogyasztanak el. Ha vendégségben vagy és megittad a teádat, a házigazda minden bizonnyal azonnal újratölti. Ahelyett, hogy udvariasságból addig iszol, míg a hólyagod szétpukkan, csak tedd a pohárra a teáskanalad, ezzel jelezve, hogy nem kérsz többet.

4. A legidősebb az első

Törökországban az idős embereket nagy tisztelet övezi. Ha belépsz egy helyiségbe, először a legidősebb személyt illik köszönteni. Ha nem vagy benne biztos, hogy ki az, üdvözöld a hozzád legközelebb lévő személyt és folytasd az óramutató járásával ellentétesen. Szintén udvarias az, ha enyhe meghajlással üdvözlöd az idősebb embereket. A legtöbb török megcsókolja az idősek kezét, de tőled ezt nem várják el.

5. Vigyél ajándékot!

Ha valaki meghív az otthonába, feltétlenül vigyél magaddal valami ajándékot. Virág vagy csokoládé tökéletes választás (ha nem akarsz olyan virágot vinni, amit temetéseken szoktak használni, jobb, ha tanácsot kérsz a virágárustól), vagy hozz valami apróságot az országodból. A sütemény is népszerű ajándék, illetve édességet is vehetsz, ha vannak gyerekek. Légy óvatos az alkoholos ajándékokkal, a látogatás előtt győződj meg róla, a házigazdák fogyasztanak-e alkoholt.

6.Vedd le a cipődet!

Már belépés előtt vagy a bejárati ajtónál vedd le a cipődet, még akkor is, ha a házigazda azt mondja – ismerve a külföldi szokásokat -, hogy rajtad maradhat. Ha bizonytalan lennél, csak figyeld meg, mit tesznek a házigazdák vagy a többi vendég. A házigazda valószínűleg adni fog egy papucsot, amit bent is viselhetsz, így elkerülhető a kényelmetlenség érzete.

7. A vacsorát én fizetem!

A török vendégszeretet azt diktálja, hogy a számlát mindig a házigazda fizesse. Tulajdonképpen a számla közös rendezése Törökországban nem is létezik. Ha te szeretnél fizetni, a házigazda udvariasan vissza fogja utasítani. A legjobb, amit tehetsz, hogy megköszönöd, és később viszonzod a meghívást.

8. Politikáról inkább ne

A törökök szenvedélyesek, ha hazájukról van szó, és gyakran markáns politikai nézeteik vannak. Nagyon sértő számukra az ország, a zászló vagy a törökök atyja, Atatürk meggyalázása. Tehát, tiszteld a török zászlót – ne ülj rá, ne vonszold, és ne használd zsebkendőnek.

9. A személyes tér

Ha egy tartózkodóbb kultúrából érkezel, szokatlannak tűnhet, hogy a törökök nem igényelnek akkora személyes teret, mint amihez te korábban hozzászoktál, és ha beszélgettek, közelebb állnak hozzád. Ne hátrálj – az udvariatlannak tűnhet. Ezzel szemben az is udvariatlan, ha engedély nélkül megérintesz valakit.

10. Beszélgetésindító témák

Ha a társalgás lankadni kezd, kérdezd őket a történelmükről vagy a kultúrájukról, a törökök rendkívül büszkék hagyományaikra, és bizonyára nagy odaadással fognak rá válaszolni. A futball is nagyon népszerű, a legtöbb ember a Galatasaray, a Beşiktaş vagy a Fenerbahçe csapatok egyikének rajongója, szóval bátran kérdezz kedvenc csapatuk legújabb sikereiről. A törökök általában politika szakértők, szóval jobb, ha ezt a témát elkerülöd, hacsak nem akarod, hogy a beszélgetés heves vitává fajuljon.

11. Megszólítás

A férfiakat általában a keresztnevükön szólítják hozzátéve a „bey” szócskát, szóval Cameron Deggint „Cameron Bey”-nek szólítanák. A nők keresztneve után a „hanım” kifejezés használatos. Ha a személy valamilyen tisztséggel vagy címmel rendelkezik, akkor azt kell használnod. Törökországban ez nem csak a doktor vagy professzor címekre vonatkozik, a jogászokat („avukat”), mérnököket („mühendis”) vagy a menedzsereket („müdür”) külön kifejezésekkel illetik. A név és a rang megnevezése után használd a „bey” vagy a „hanım” megnevezést.

12. A víz és a szerencse

A hátunk mögé dobott só vizes változata az a török szokás, amely zökkenőmentes utazást hivatott biztosítani az utazónak. Amikor valaki útnak indul, önts vizet utána, vagy a járműve után, és mondd „su gibi git, gel”, ami annyit jelent, „menj, és olyan simán térj vissza, ahogyan a víz folyik”.

13. Csak óvatosan a gesztusokkal!

Van néhány olyan, számodra jelentéktelen kézmozdulat, gesztus, amiről nem is hinnéd, hogy Törökországban sértő is lehet. Ha egy „o” betűt formálsz a mutató-és hüvelykujjaddal, a homoszexualitás jelét mutatod – ezt jobb elkerülni. Ha nyelveddel csattintó hangot adsz ki, akkor elutasítást fejezel ki, illetve a „fityisz” mutatása Törökországban a középsőujj felmutatásával egyenlő.

Még néhány dolog, amit kerülj el…
– Az orrfújás vagy a fogpiszkáló használata az asztalnál nagyon illetlen dolog.
– Ha ülsz, ne tedd föl a lábadat, és ne mutasd a talpad senki felé!
– Ne mutass ujjal senkire!
– Nyilvános találkozókon nagyon udvariatlan a rágózás.
– A káromkodás és a részegség nyilvános helyeken szigorúan tilos.

Bár nehéz ezeket a szabályokat észben tartani és időnként belekeveredhetsz, legyél azzal tisztában, hogy a törökök alapvetően vendégszerető emberek. Számukra az a legfontosabb, hogy jól érezd magad az otthonukban. Nem érdekli őket, ha véletlenül olyan hibát követsz el, amiről külföldiként nem tudhatsz, viszont nagyra értékelik, ha próbálsz az íratlan szabályokra figyelni.

Forrás: propertyturkey.com

Fordította: Mező Anikó – Türkinfo

1 COMMENT

  1. Nagyon köszönöm, hogy megosztották az olvasók számára ezeket a hasznos tanácsokat.

Comments are closed.