Zsenge kapri hajtások citromlével, olívaolajjal

A kapri (Kebere)kapri

Sokak által használt, ám de növényként kevésbé ismert fűszer a kapri! Pedig mediterrán térségben úton-útfélen belebotlunk, csak nem tudjuk, ő az!

A kapri, a Kaukázus területéről származó, a keresztes virágúak rendjébe, a kapri félék családjába tartozó, tüskés cserje; Görögországban már az ókorban is termesztették. A rómaiak terjesztették el a Földközi tenger vidékén. Imádja a sziklák réseit, romos házfalakat, innen élő zuhatagként omlik le hosszú ágaival, és ha épp virágzik, mit mondjak, csodálatos látvány! A természetben kvázi gyomnövényként találjuk meg.

A kapribogyó gyógyhatással is rendelkezik. Étvágygerjesztő és vérnyomáscsökkentő hatású, valamint az immunrendszert is erősíti. Más növényekkel társítva étvágygerjesztő tea készíthető belőle.

Nálunk kapribogyóként, a növény ecetben, sóban, olajban tartósított, még ki nem nyílott, fonnyasztott bimbóját használjuk. Egyéb részeit is felhasználjuk étkezési célzattal. Például a sós-ecetes lében, befőttes üvegben kapható termését, amely kissé megnyúlt, éretlen cseresznyéhez hasonlítható. Ezen kívül a leveles szárát is elteszik ugyanilyen módon, és sült vadhúsok, sült kacsacomb mellé kiváló ízharmóniát kölcsönöz!

Ismeretes még egy frissen elkészített verzió is a növényből. Volt alkalmam ezt is megkóstolni, és elkérni a házilag elkészíthető, és nagyon egyszerű receptet, megosztom veletek! Aki tud szerezni kapri hajtásokat, mindenképpen próbálja ki, nagyon finom, és különleges saláta-féleség!:)

Tehát íme a recept: zsenge kapri hajtások citromlével, olívaolajjal

A zsenge, roppanós, kb. 10 centiméter hosszú kapri hajtásokat törjük le a növényről, szabadítsuk meg a tüskéitől, a hibás levélkéktől, de ami ép, hagyjuk rajta, aztán mossuk meg. Forraljuk kb. 4-5 percig enyhén sós vízben, majd szűrjük le, és öblítsük is le, folyóvíz alatt. Ezután két napig még áztassuk hideg vízben úgy, hogy minden nap cseréljük le az előző napi áztató vizet újabb, friss, hideg vízre. Két teljes napi áztatás után csurgassuk le, sózzuk kicsi még meg, majd pici olíva olajjal, és citromlével meglocsolva, aprított petrezselyem levéllel megszórva, néhány paradicsom szeletke kíséretében már tálalhatjuk is savanyúság gyanánt!

Jó étvágyat hozzá!:)

2013-07-02
Turkinfo/oraveczkati blogja