Zazadin Han

Jóval az ötcsillagos szállodák megjelenése előtt a világ különböző tájairól érkező vándorok éjszakáikat karavánszerájokban – vagy török néven hanokban töltötték. A karavánszerájokba érkező kereskedők nemcsak szállást kaptak itt, hanem portékájukkal kereskedhettek is, és új üzleti partnereket is találhattak maguknak.

A törökök Anatóliába érkezése után rengeteg karavánszerájt építettek, főként a főbb kereskedelmi útvonalak mentén. Mivel a Szeldzsuk Birodalom központja Konyában volt, ezért nem meglepő, hogy a legtöbb han ezen a területen épült. Ezek közül az egyik legszebb a Zazadin Han.

A Zazadin Han Konya városától 22 kilométerre északkeletre fekszik. Korábban ez volt Anatólia legforgalmasabb karavánszerája, mivel a kereskedelmi utak csomópontjában helyezkedett el. A han építése 1235-ben kezdődött, I. Alaeddin Keykubat uralkodása alatt, és 1237-ben fejeződött be. A 13. századi csodás épületet feltehetően Emir Köpek építhette, aki Alaeddin Keykubat építésze volt.

Az épületet magas kőfallal vették körül, melyet szeldzsuk motívumokkal díszítettek. Két részből állt, az egyiket télen, a másikat nyáron használták. Összesen 24 szoba volt benne, egy kis mecset, egy törökfürdő, tároló helyiségek és istállók várták a kereskedőket.

Az épület külső részén 2 saroktorony, a belső részén pedig 11 torony volt. Az ajtókat farudakkal lehetett zárni és nyitni, az ajtók környéke úgy volt kialakítva, hogy ezek a rudak nyitáskor becsúsztak a falba. A falakat kőből építették.

A karavánszeráj a közelmúltban teljes rekonstrukción esett át és ma már ismét fogadja a látogatókat. A feltételezések szerint ez a legnagyobb karavánszeráj, amit a szeldzsukok valaha építettek, fontos turisztikai látványosság a térségben és még filmdíszletként is használják. Évente több ezer török és külföldi keresi fel.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo