Vissza a természetbe: Maçka zöld hegyvidékei, történelmi gyökerekkel

Maçka, a Fekete-tenger melletti Trabzon tartományban található, zöld dombok között elterülő varázslatos város. Kiváló célpont azoknak, akik e szép természeti környezetben szeretnének feltöltődni, nyugalomra lelni.

A városközponttól mindössze 28 km-re fekvő Maçka hegyormairól és különleges házairól híres. Ezek a hegyek ősi templomoknak, és kolostoroknak is otthonul szolgálnak. Ilyen például a híres Szűz Mária görög ortodox – más néven – Sümela kolostor.

A nyár beköszöntével már célba is veszik a világ minden tájáról érkező külföldi turisták a maçkai hegyvidéket.

A turisták többsége autentikus fekete-tengeri házakban száll meg nyaralása során és a folyó menti éttermekben csillapítja éhségét. A páratlan szépségű természet pedig túrázásra sarkallja az idelátogatókat.

A környék legkiemelkedőbb látványossága a Sümela kolostor, melynek külső felületét és belsejét is freskók díszítik. A legkorábbiak a 9. századból, a legkésőbbiek pedig a 19. századból eredeztethetők.

Nincsenek pontos adatok arról, hogy ki építette és mikor, de annyit biztosan lehet tudni, hogy több mint 1000 éves. Egyes vélekedések szerint a helyiek építették, hogy menedéket leljenek az ellenséges támadásoktól. Ez az erdővel körülvett, hegyormon elhelyezkedő építészeti remekmű az idők folyamán többször gazdát cserélt. Végül 1923-ban – a görög-török népességcserének köszönhetően – vált elhagyatottá.

2015-ben felújítási munkálatok kezdődtek, ezért bezárt a kolostor, s kapuit ezen a nyáron nyitja meg újra.

Szóval, aki megteheti, pattanjon autóba vagy repülőre és vegye az irányt a Fekete-tenger, s azon belül is Maçka felé.

Fordította: Kiran Katalin – Türkinfo

Forrás: Daily Sabah