Váratlan helyről jött 2022 legjobb befektetése

Kép forrása: www.pikrepo.com

Török részvényalapot kellett volna venni egy éve, esetleg valamilyen árupiacit, ezekkel a 2022-es fekete évben is bankot lehetett robbantani. A hazai kisbefektetők kedvencei, az ingatlan- és rövid kötvényalapok is szerencsére pluszban zárták az esztendőt – derül ki a Bank360.hu összesítéséből.

Kemény éven vannak túl a hazai befektetési alapkezelők. 2022 olyan esztendő volt, amikor bármilyen hagyományos eszközt választottak, jó eséllyel buktak rajta. A magyar államkötvények árfolyamát követő indexek az év végén 15-19 százalékos mínuszban álltak, a Budapesti Értéktőzsde legfontosabb indexe, a BUX is 13,7 százalékot esett az év folyamán. Ezzel nem volt egyedül, a világ legtöbb részvénypiaca hasonló mértékben, sőt még jobban esett, azok a befektetők viszont, akik a kevés kivételt választották, elképesztően nagyot kaszáltak tavaly.

Százszázalékos hozam is volt

Az egyik nagy nyertese az évnek a török részvénypiac volt. Az isztambuli tőzsdeindex alig 2000 ponton állt 2021 végén, egy évvel később pedig 6 ezer pont fölötti csúcsra jutott. A mintegy 200 százalékos emelkedés legfőbb oka az volt, hogy a befektetők a magas törökországi infláció ellen részvényvásárlással próbáltak védekezni, ez felhajtotta a tőzsdei árfolyamokat. A líra is gyengült tavaly, a forinttal szemben is mintegy 13 százalékot esett, de a török tőzsde ezzel együtt is annyit emelkedett, hogy a még a magyar befektetőknek is több mint 100 százalékos megtérülést hozott.

Magyarországon két alapkezelő kezel török befektetési alapokat, az OTP és az Aegon, előbbinél a forintalapú lakossági sorozat tavaly 117 százalékos, utóbbinál 99,2 százalékos hozamot ért el. Azt persze nem árt tudni, hogy ezek az alapok a legkockázatosabbak közé tartoznak, vagyis nem csak az árfolyam megduplázódására, de a feleződésére is fel kell készülniük a befektetőknek rossz piaci körülmények között – figyelmeztetnek a Bank360.hu szakértői.

Folytatás

Forrás: hvg.hu