Vajk név eredete

Történelmi hagyományok Magyarországon

Eegyre több olyan történelmi férfinév is akad, mint például a Dante, a Mohamed, a Ramszesz, a Horáciusz, a Bohumil, a Brájen és a Robinzon, a lányokat hívhatják Febróniának, Evengalinának, Delfinának vagy Tiarának. Nérónak viszont nem keresztelhették Frankó Mihályék a fiukat. Mindez 1996-ban történt, amikor a Honfoglalás című film nagy sikert aratott Franco Neróval a főszerepben. Történelmi nevet visel Szente Vajk. A Madách Színház 28 éves művésze örül, hogy ő az elsőszülött fiú. Az édesapja ugyanis 16 éves korában eldöntötte, hogy a fiát Vajknak hívja majd.

— Mivel a nővérem lány lett, az Éva Kisanna nevet kapta, nekem megmaradt a Vajk, a 17 éves öcsém pedig Áron. Azt mindenki tudja, hogy a Vajk István királyunk pogány neve, de ez nem azt jelenti, hogy az István megfelelője a Vajk, hanem azt, hogy Vajk király a keresztségben az István nevet vette fel. A Vajk török eredetű név, magyarul annyit tesz, hogy gazdag. Szabó Magda Az a szép fényes nap című művében is Vajk és Géza a főszereplő — mondta a színész.

— Egyik este játszották a tévében a művet, másnap világra jöttem. Így a szüleim biztosak voltak benne, hogy jól választottak. Ha nekem gyermekem lesz, ő is különleges keresztnevet kap majd. Most éppen a Mózes tetszik, de mire én családot alapítok, ez még sokszor változhat. A Magna Cum Laude zenekar basszusgitárosa, Kara Mihály májusban született kislánya Dézi.

— Úgy állapodtunk meg, ha fiú lesz, én, ha lány, az édesanyja mondja meg a nevét. Sok minden szóba jött, többek között a Szofi és a Mína is, végül a Dézi mellett kötöttünk. Ez szép, kedves, egyedi, könnyen megjegyezhető — mondta Kara Mihály.

— Az egyedi név egyedi jellemet is takar — véli Visegrádi Krisztina, akinek a kislánya Rodelinda.

— A név dicsőséget jelent, vagyis olyan üzenete van, ami a lányom egész életét meghatározza majd. Dallamos nevet kerestünk a párommal, olyat, amire mindenki felfigyel. Arra is gondoltunk, hogy külsőre illik-e majd a kicsihez. Minden név sugall valamit. Nekem például a Bendegúz egy alacsony mokány, barna hajú srácot jelent, furcsa lenne egy magas szőke fiú esetében. A Pálma viszont egy vékony, magas lányhoz illik, nem igazán passzolna egy alacsony, dundi nőhöz.

A cikk teljes terjedelmében a Családi Lap 2009. júliusi számában olvasható.

Szerző: Fekete Kata

2010-07-03