Fekete-tengeri régió – Bartın

Múltja a kezdetektől bővelkedett fordulatokban, az egymást váltó hatalmak emlékét pedig a vidék számos pontján megtaláljuk. Ennek köszönhetően ma a Történelmi városok és régiók európai szövetségének tagja.

Bartın Törökország északi részén található, a Fekete-tenger partjától mindössze 10 km-re. Bartın tartomány székhelye.

Története az i. e. 1200-as években kezdődött. Akkoriban a város neve Parthenia volt, melyet arról a folyóról kapott, melynek mentén kiépült. Neve azt jelentette, a Vizek Istene.

A következő évszázadokban uralták a hettiták, a frígek, a kimmerek, a lüdiaiak, a perzsák, míg a Római, majd a Bizánci Birodalom fennhatósága alá került. A szeldzsuk törökök a 11–13. században foglalták el, majd 1392-ben az oszmán Bayezid szultán hódította meg.

Múltja tehát a kezdetektől bővelkedett fordulatokban, az egymást váltó hatalmak emlékét pedig a vidék számos pontján megtaláljuk. Ennek köszönhetően ma a Történelmi városok és régiók európai szövetségének tagja.

A vidék ősi történelme, a festői tájak, a virágtakaróval borított rétek tavasszal és ősszel ezerszínű ruhát öltenek magukra. Nyaranta kirándulásokhoz, napozáshoz, úszáshoz – 59 km hosszú partvonal tartozik a városhoz – ideális a vidék, míg télen a hó és a síelés szerelmesei lelhetnek tökéletes nyugalomra itt.

forrás: Miénk a Világ

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here