Lenyűgöző Isztambul, I. rész

Isztambul egy kulturális és történelmi jegyeket egyaránt magán viselő izgalmas város, mely sok mindent kínál a világ minden tájáról ideérkező utazónak. A neolitikum idején alapították, ma már azonban Isztambul egy modern város, mely mecsetei, bazilikái, katedrálisai, és a régi bazárjai által mégis hű maradt történelméhez. Kelet és a Nyugat között állva, Törökország legnagyobb városa az intrika és bűvölet kisugárzását kínálja, mely vonzóvá teszi minden látogató számára. Az alábbiakban Isztambul legnépszerűbb turisztikai látnivalóit tekintjük át:

Galata-torony

67 méteres magasságával, a Galata-torony meghatározza Isztambul látképét, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a régi városra és környékére. A középkori kő torony, más néven Krisztus tornya, építésekor, 1348-ban Isztambul legmagasabb épülete volt. És még a mai napig Isztambul fölé magasodik. A torony szerepe folyamatosan változott az évszázadok során, egy időben a tüzek észlelésére használták. Ma, a felső részén egy kávézó, étterem és éjszakai bár kapott helyet, a kilenc emeletes épület legtetejét pedig lifttel érhetjük el, ahonnan lenyűgöző kilátásban lehet részünk.

Isztambul Régészeti Múzeum

Az egyik legfontosabb múzeum Törökországban, az isztambuli Régészeti Múzeum, ami tulajdonképpen három múzeumból áll: a Régészeti Múzeum, az ókori Keleti Múzeum és a Török Képzőművészeti Múzeum. A három múzeumban összesen több mint 1 millió tárgy található a világ civilizációiról. 1891-es alapításakor ez volt az első török múzeum, és a Topkapi palotában kapott helyet. A Török Képzőművészeti Múzeum az 1472-es évig nyúlik vissza. Számos értékes leletet mutat be, köztük Nagy Sándor szarkofágját is.

Chora Templom

A Chora templomhoz vezető út a turisták által nehezen járható, de a látogatók szerint a gyönyörű bizánci művészet miatt megéri az erőfeszítést, hogy eljöjjenek ide. Pompás mozaikok és freskók ábrázolják Jézusnak és édesanyjának, Szűz Máriának az életét. A Szent Megváltó templomát Chorában a bizánci építészet egyik legszebb műveként tartják számon. Konstantin idejéig visszanyúlva, Chora a korai éveiben egy kolostor volt; néhány évszázaddal később pedig egy mecset lett, és 1948-ban múzeummá alakult.

Folytatás >>>

Forrás: hellovilag.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here