Isztambul – mi rejtőzik a mecsetek árnyékában?

A tizennégy milliós lakosú Isztambul nemcsak gigantikus város, hanem az ország egyik legismertebb jelképe is. Lakói különböző országokból származnak, ezért sokfajta vallás és kultúra is fellehető a Kelet kapujának is nevezett Isztambulban.

Viszont vannak olyan városrészek, ahol egy miniszoknya viselésért nemcsak kemény pillantásokat kapnánk, aztán persze a csilli-villi modern butikokkal, galériákkal és bárokkal övezett utcák is. Isztambul megunhatatlan, a város energiája, a látnivalók, az olcsó, de szuper szállodák – és még egy csomó ok miatt érdemes ide ellátogatni.

Vibráló történelem

Isztambul stratégiai helyzete miatt évszázadokon át a nagyobbnál nagyobb hadsereg célkeresztjévé vált. Volt görög és római uralom alatt is, egészen az oszmánok érkezéséig, akiknek annyira megtetszett, hogy letelepedtek a térségben. Nekik köszönhetően számos látnivalót tekinthetünk meg a városban. De nem csak remek fekvése miatt volt vonzó a múltban – Isztambul a Selyemút utolsó állomásaként is ismert volt. Számos kereskedőt annyira elvarázsolt, hogy az oszmánokhoz hasonlóan a városban telepedtek le. Lassacskán pedig egy igazi kulturális mix jött létre.

Művészet és építészet

Az ideérkező hadseregek hajlamosak voltak kirabolni a város művészeti kincseit. Ez viszont megváltozott a bizánciak érkezésével, akik templomaikat és palotáikat mozaikokkal és freskókkal díszítették. Valóságos csoda, hogy annyi látnivaló maradt fel. Utódaik, az oszmánok sem tétlenkedtek. Isztambul rohamosan növekedett, a város panorámáját díszes mecsetek és paloták formálták.

Az utóbbi évek során számos helyi bank és tehetős vállalkozó kezdte el anyagilag támogatni a lenyűgöző múzeumok, galériák építését és fesztiválok szervezését. A leghíresebb látnivalók mellett, mint például a Hagia Sophia, a Kék mecset, a Topkapı palota és a Nagy bazár, kár lenne kihagyni a Chora templomot, az európai stílusban épült Dolmabahçe palotát, vagy a Fatih és Suleymaniye mecseteket.

Folytatás >>>

Forrás: repjegykiraly.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here