Faházak a Boszporusz partján – CyberMacs

A korábbi térképes bemutatók után most egy olyat nézünk meg, ahol a látnivalókat könnyű felkeresni: elég csak beülni egy olyan hajóba, amelyik végig megy a Boszporuszon, és jobbra-balra máris láthatjuk a szebbnél szebb történelmi faházakat.

Amcazade Yalısı Divanhanesi

Isztambulban az igazi, történelmi házak mind fából épültek. Akkor még volt erdő a közelben bőven! Aki pedig tehette, az mindjárt a Boszporusz partjára építette a több emeletes, előugró erkélyes villáját.

Aki megtehette, hogy a Boszporusz partjára építsen, ő nem fukarkodott a díszítő elemekkel! Bőven jutott mindenhova. Ezzel együtt kihasználták a vízpartot is, amennyire csak lehet, belógatták a házat a víz fölé. Könnyen megtehették, mivel az ár-apálytól nem kell tartani, és a tengertől távolabb már viharos méretű hullámok sincsenek.

Ezeknek a különleges Boszporusz parti faházakat a törökök egy külön szóval illették: yalı.

Sajnos az elmúlt évszázad nem tett jót a yalı-knak. Meg úgy összességében az isztambuli faházaknak sem. A gyakori tűzvész, ami a Boszporusz partján az olajszállító hajók miatt még inkább veszélyes volt, elég gyorsan tett 1-1 kerültet meg-nem-épülté. Majd pedig, amikor Ankara lett az ifjú Török Köztársaság fővárosa, akkor az elit átköltözött oda. Ma pedig, amikor mindenki jobban szereti, ha a ház gyorsan felépül, ott a beton az úr. Így nagyon kevesen építenek ma már igazi faházat. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a földrengés-biztonsági előírások nem engedélyeznek erkélyeket, meg más előugró részeket építeni. Csak ha a házon eredetileg is volt.

Folytatás >>>

Forrás: isztambul.info – CyberMacs


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here