Kemping a világ tetején: Törökország legjobb kempingezőhelyei

Az igazi tél még nem érkezett meg Anatóliába, így aki hidegre vágyik, az utazzon el a hegyekbe, ahol akár kempingezni is tud, és tábortűz mellett élvezheti a lenyűgöző téli tájat.

Forrás: maxpixel.com

Sokan vannak, akik úgy érzik nincs is annál jobb, mint amikor a hideg szellő hozzáér bőrükhöz, és a hosszú, forró nyár után ettől még a hideg is kirázza őket. Bár Törökország éghajlata enyhébb, mint a világ nagy részén, amikor a hideg megérkezik, az már igazi jele annak, hogy hamarosan jön a hó. Mielőtt az ország alacsonyabban fekvő részeire is megérkezik a tél, érdemes ellátogatni a hegyekbe és a csillagos ég alatt éjszakázni. Sokan szeretnek nyáron kempingezni, mert az szórakoztató, de érdemes ezt kipróbálni ősszel és télen is, mert ekkor sokkal izgalmasabb. Kipróbálhatja milyen a tűrőképessége, hogy a szeszélyes időjárásban milyen a túlélőképessége, de ami a legfontosabb: élvezheti a természet szépségeit. Annak, aki nincs hozzászokva a téli hegyi kempingezéshez, van néhány dolog, amit érdemes megfogadnia, hogy ne érje kellemetlen meglepetés.

Válasszon úticélt képességeihez mérten 

Az Everest megmászása és ott egy sátor felállítása abszurd cél egy kezdő számára. Ehelyett válasszon egy olyan hegyet vagy magasabb dombot, amit már jól ismer, és könnyen megbirkózik vele. Az ősz a legjobb időszak arra, hogy gyakorolja a hegymászást és télen már semmi akadály nem állhat útjába, indulhat a kempingezés.

A hátizsákjába csak a szükséges dolgokat pakolja be

Ha valaki nyári kempingező, akkor sokkal több dologra kell figyelnie, hiszen a nyári tengerparti kempingezéshez pakolt dolgoknak a hegyen nem veszi hasznát. Ha tehát úgy dönt, hogy télen kempingezik valamelyik hegyen, vegye figyelembe, hogy fent jó 5 fokkal biztos, hogy hidegebb van, mint a hegy lábánál. A kéz- és lábmelegítők elengedhetetlen kellékei egy téli kempingezésnek. Jól kell megválasztani a sátort és a hálózsákot is, és egy melegítő eszközt is vigyen magával, amivel a hó megolvasztható, hogy ivóvize legyen. Vigyen magával tüzelőanyagot a tábortűzhöz vagy tanulja meg, hogyan kell tüzet gyújtani faágakkal.

Legyen tisztában az időjárással

Mielőtt elindul a téli kempingezésre, nézze meg az időjárás-előrejelzést. Figyelje meg mekkora lesz a legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklet és várható-e vihar. Minden tényezőre készüljön fel, a téli viharok gyakran váratlanul csapnak le, és ez különösen a hegyekben igaz.

Olyan gyorsan elkészíthető ételeket vigyen magával, amelyek fel is melegítik

Egy forró étel elfogyasztása a téli kempingezés alkalmával mindig jó választás, de olyan ételek legyenek ezek, amelyekhez nem kell sok edény, hogy ne kelljen sok időt a mosogatással tölteni. Olyan ételeket válasszon, amelyek kalóriadúsak, de főzésük nem igényel sok időt, lehetőleg valami egytálétel legyen. A liofilizált (fagyasztva szárított) étel és a péksütemény is jó választás lehet.

Ha mindezek megvannak, és készen áll az indulásra, akkor ajánlunk néhány olyan törökországi helyet, amely tökéletes lehet a téli kempingezéshez:

Murat-hegység – Kütahya

A Kütahya és Uşak között fekvő Murat-hegység népszerű piknikező és táborozó hely. Az ősi platánfák között betóduló hideg áramlat miatt a Murat-hegység teteje mindig hóval borított. A hegy természeti szépségeinek köszönhetően számos túrázó bakancslistáján szerepel. Azoknak, akik hóban szeretnének táborozni, a január és május közötti időszakot ajánljuk, mert akkor esik itt a legtöbb, a többiek ezt az időszakot inkább hagyják ki.

A hegység legmagasabb pontja 2300 méter magas és a Sarıçiçek-fennsík a kempingezők kedvence. Itt termálforrás is található, így ha nem szeretne kimozdulni, mert túl hideg van, akkor megmártózhat a kellemes termálvízben. A hegy könnyen megközelíthető autóval is, csak 30 kilométerre van Gediztől.

Ilgaz-hegység Nemzeti Park – Kastamonu

Az Ilgaz-hegység Kastamonu felett magasodik, méretei miatt a természet csodája. Itt található a fekete-tengeri régió nyugati részének legmagasabb hegycsúcsa, mely ideális hely a téli kalandkeresők számára. Anatólia többi hegyéhez képest ez sokkal vadabb, mivel egy nemzeti park területén található. Ha igazán különleges látványra szeretne ébredni a kempingezés során, akkor legjobb, ha sátrát a Kırkpınar-fennsíkon állítja fel, amely a tengerszint felett 1800 méter magasságban található. Itt egy kis tó is látható, melyet hegyek vesznek körül.

Kappadókia – Nevşehir

Ha elhatározta magát, hogy télen fog kempingezni, nem kell feltétlenül hegyet mászni. Kappadókia, a tündérkémények földje, minden évszakban gyönyörű, de ősszel és télen igazán egyedülálló látványt nyújt.

A kappadókiai kempingnek egyetlen hátránya van, hogy az itteni kempingekbe belépődíjat kell fizetni, így a megfelelő hely megtalálása kissé nehézkes lehet.

A legjobb kempingezőhely a Vörös-völgyben található, de dönthet úgy is, hogy Göremében sátorozik, és innen indulva fedezi fel a környéket.

Saklıkent – Antalya

Antalyában mindig süt a nap. Nyáron pokoli a forróság és télen a havazás igen ritka. Saklıkent viszont a város nyugati részén, a Bey-hegységben található. Ez egy olyan hely, ahol hegyek között lehet, és itt már hó is esik. Télen Antalya azért különleges, mert egyszerre két évszakban is töltheti idejét: napozhat Belek egyik tengerpartján, majd rövid idő múlva, ha megérkezik Saklıkentbe, már enyhe téli szél csapja meg az arcát. Vagy felmehet a régió legmagasabb pontjára, mely a Bakırlı-hegységben található és megcsodálhatja a környéket a TÜBITAK obszervatóriumából.

Erciyes-hegység – Kayseri

Ez az utolsó – és talán a legjobb ­– téli kempingezőhely ajánlatunk. Az Anatólia középső részén, Kayseriben található Erciyes-hegység a táborozók körében igent kedvelt az év minden szakában. Fontos síközpont is, amelyet a téli sportok szerelmesei egész télen használnak.

Ahogy a mondás tartja: Minden jónak ára van, tehát, ha a legjobb kempingezőhelyre vágyik, azért meg kell „szenvednie”. A kempingek ugyanis 4-5 órás gyaloglás után érhetők el. Ha egy kicsit könnyíteni szeretné a dolgát, akkor csak 1 órát kell gyalogolnia a felvonókig és azzal már hamarabb feljuthat a hegy tetejére. Az Erciyes-hegység legideálisabb táborhelye a Sütdonduran-fennsíkon van.

Kellemes kirándulást!

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here