Bursa

A Márvány-tengeren túl, Isztambultól délre fekszik Bursa. A város természeti szépségét idilli módon egészíti ki a történelmi háttere. A szép mecsetek és az oszmán kort idéző épületek, a finom selymeket kínáló bazárok, a szinte megszámlálhatatlan termálfürdő és a messzeföldön híres iskender kebab sokakat csábít a városba.

Akár Isztambulból is szervezhetünk ide egy egynapos kirándulást, a legkényelmesebb, ha éjszakára is Bursaban keresünk szállást.

Bursa az Oszmán Birodalom első fővárosa volt az 1200-1300-as évek fordulóján. A két alapító szultán, Orhan és Oszmán sírja is itt található és ez a bölcsője a Birodalom egységes építészeti stílusának. A várost “Zöld Bursa”-nak is szokás nevezni az Uludag-hegység lábait borító sűrű erdői miatt. Ma gyorsan fejlődő ipari és kereskedelmi központ, ahol számtalan történelmi kincset, mecseteket, türbéket, fürdőket találunk.

A Yesil kerületben áll Yesil Cami, vagyis a Zöld Mecset, melyet I. Mehmed szultán uralkodása alatt építettek. Az épületben, mely Bursa szimbólumának is tekinthető, lenyűgöző márvány alkotásokat láthatunk, nem véletlen, hogy a nyolcszög alakú, kívülről is színes csempékkel borított épületet Bursa ékkövének becézik. Kertjében áll Yesil türbéje, ahol I. Mehmed sírja is fekszik. Ennek közelében található a Néprajzi Múzeum, amit szintén érdemes felkeresni. Több festői mecset is áll Bursaban. A Yildirim Beyazit a legelső, ami oszmán stílusban épült, az Emir Sultan és a szeldzsuk stílusú Nagy Mecset is megéri a látogatást.

A teljes cikk innen érhető el >>>

forrás: Miénk a Világ


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here