A tíz legjobb múzeum Törökországban

Ha hidegebbre fordul az idő Törökországban, érdemes néhány helyi látványosságot megnézni. Szerencsére az országnak hihetetlenül gazdag történelme és kultúrája van. Ha többet akarunk megtudni a török népről, akkor érdemes ellátogatni egy itteni múzeumba. Összeállítottunk egy tízes listát, melyre az általunk legjobbnak tartott török múzeumok kerültek, ezek közül néhány nemzetközi hírnévre tett szert.

1) Hagia Szophia

1A Hagia Szophia egy világhírű építmény, melyet minden évben turisták ezrei keresnek fel. Az 5. században épült, vagyis nagyjából 1200 évvel idősebb, mint a Kék Mecset, és a korából adódóan bölcsességet sugároz. A Hagia Szophia egy csillogó ékkő, melynek hatalmas kapuját bizánci uralkodók használták. Az egykori bazilika hatalmas kupolás mennyezetével és fém csillárjaival impozáns látványt nyújt.

Foursquare értékelése: 9.6 /10

2) Zeugma Mozaikmúzeum

2Zeugma ősi városa a Gazientep tartománybeli Nizipben található. A települést i. e. 300-ban alapították Nagy Sándor hadvezérei, azonban a támadás és egy komoly földrengés miatt a város évszázadokra elnéptelenedett, és impozáns létesítményei feledésbe merültek. Az első ásatásokat 1980-ban kezdte el a Gaziantep Régészeti Múzeum, ekkor kezdték a város feltárását, valamint a sírok és a szobrok kiásását. 1992-ben a fő feltárás keretében kerültek elő azok a gyönyörű mozaikok, melyek megtekinthetők a Zeugma Múzeum régészeti színhelyén.

Foursquare értékelése: 9.5 / 10

3) Isztambuli Játékmúzeum

3Az Isztambuli Játékmúzeumot Sunay Akın török költő alapította 2005-ben. Ez a múzeum a játéktörténelem legkülönlegesebb darabjainak lelőhelye, az itt kiállított játékok az 1700-as évektől napjainkig tartó időszakban készültek. A múzeum olyat játékokat is őriz, melyeket Akın árveréseken és régiségüzletekben vásárolt meg 20 év alatt 40 országot végigjárva. A kiállított darabokat látva könnyen előtörnek a gyerekkori emlékek. 2012-ben a Gyerekmúzeumok Egyesülete a maga nemében példamutatónak minősítette a múzeumot.

Foursquare értékelése: 9.5 / 10

4) Anatóliai Civilizációk Múzeuma

4A török fővárosban található az Anatóliai Civilizációk Múzeuma, mely több ezer éves kincseket őriz és bemutatja szinte az összes nép kultúráját, amely Anatóliában élt. A múzeum arany-, ezüst-, üveg-, bronz- és márványleletek mellett egy érmegyűjteménnyel is rendelkezik, melyben megtalálhatók az első vert pénzérmék és a mai pénzérmék is. A múzeumot 2014 májusában felújították.

Foursquare értékelése: 9.3 / 10

5) Régészeti Múzeum, Antalya

5Az antalyai Régészeti Múzeum az egyik legkedveltebb úti cél azok körében, akik szeretnék megismerni az anatóliai népek kultúráját. A múzeum római kori szobraival és az ásatáson található feltáratlan egyedi leleteivel egy szabadtéri kiállítás gazdag régészeti lelőhellyel. A múzeumot 1922-ben alapította Süleyman Fikri Erten tanár.

Foursquare értékelése: 9.3 / 10

6) Isztambuli Régészeti Múzeum

6Az Isztambuli Régészeti Múzeum a Topkapı palota kertjében található épületegyüttes, mely három múzeumból áll. A teljes gyűjtemény több mint 1 millió tárgyi leletből áll, mely bemutatja a világtörténelem majdnem teljes időszakát és megannyi ősi népének kultúráját. A páratlan gyűjtemény görög, római, közel-keleti leletekre épül, továbbá a múzeum rendelkezik néhány ritka kinccsel is.

Foursquare értékelése: 9.2 / 10

7) Chora Múzeum

7Az Isztambul Edirnekapı kerületében található Chora Múzeum korábban bizánci kolostor volt. Történészek szerint a múzeum 298-ban épült – a korai kereszténység időszakában – de a 6. században Jusztinianusz császár újjáépítette. Habár a múzeum építését 298-ra teszik, körülötte oszmán stílusú házak állnak, előtte pedig egy rózsaszín villa. Az összkép kihagyhatatlan a turisták számára.

Foursquare értékelése: 9.2 /10

8) Ártatlanság Múzeuma

8A Nobel-díjas Orhan Pamuk regénye, Az ártatlanság múzeuma 2008-ban jelent meg. A regény ihlette a 2012 tavaszán megnyíló Ártatlanság Múzeumát. A múzeum jó példája az irodalmi turizmusnak, mivel sok turista azért jön ide, hogy lássa, ahogy Pamuk lenyűgöző regénye életre kel.

Foursquare értékelése: 9.1 / 10

 9) Hatay Múzeum

9Törökország déli tartománya, Hatay számtalan kulturális szépség otthona, és számos különféle nép élt itt a történelem folyamán. A Hatay Régészeti Múzeum régi mozaikokat mutat be, melyek az i. sz. 2. és 6. század között készültek.

Foursquare értékelése: 8.7 / 10

10) Ankarai Néprajzi Múzeum

10Az 1925-ben alapított Ankarai Néprajzi Múzeum kifejezetten a török népek bemutatására szolgál. A múzeum épületét Arif Hikmet Koyunoğlu tervezte. A kiállítótérben kőszerszámok, fémtárgyak, ékszerek, kézműves tárgyak és török ruhák láthatók.

Foursquare értékelése: 8.6 / 10

Sena Alkan írása

Fordította: Somogyi Tamás – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here