Török bakancs(lista): Yenice-erdő, a kerékpárosok és túrázók kedvence

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyen megyünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 1999-ben 100 „veszélyeztetett európai erdő” nevű régiót jelölt ki, amelyek különleges biológiai sokféleséggel rendelkeznek, és azonnali védelmet igényelnek. A Karabük tartományban található Yenice-erdő volt az egyik a törökországiak közül.

forrás: pinterest.com

A terület egy természeti csoda, amely érintetlen erdőkből, hatalmas fákból, egyedülálló ökoszisztémából és ritka növényekből áll. Kétségtelen, hogy a Yenice-erdő legfontosabb része a „természetvédelmi zóna”, ahol a hatalmas fák és egy arborétum is található. Ezt az övezetet azért hozták létre, hogy a ritka növényzetet megóvják. Az itt található fák, melyek közül néhány átmérője és magassága miatt az egész világon ritkaságnak számít, a zöldellő völgyek, meredek hegycsúcsok és ritka növények között nőnek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

N.Gamze Demir Tetik (@ngamzedemir) által megosztott bejegyzés

A túraútvonalat 2009 októberében Karabük város önkormányzata és Yenice megye vezetősége hozta létre. A 210 kilométer hosszú út 21 útvonalból áll, és az egyéb alternatív utakkal együtt teljes hossza eléri a 396 kilométert.

forrás: cultureroutesinturkey.com

Az útvonal napi túrákkal, rövid túrákkal és hosszabb túrákkal is teljesíthető, erdei ösvények és gyalogutak is tartoznak hozzá.

A Yenice-erdő bejárásához 3 különböző útvonaljavaslat van: rövid, könnyű, 4-6 órás séták és 2-6 napos túrák.

Forrás: Yenice Orman Facebook oldal Fotó: Sevgi Isilak

A leghosszabb útvonal az erdő és az arborétum között húzódik, 5 napos és 77 kilométer hosszú. Ez az út változatos terepen vezet át, megcsodálható útközben az erdő, az ott lévő kis tavak, a fennsík, a hatalmas fák és az arborétum is. Ennél valamivel rövidebb a Kızılkaya–Karakaya közötti útvonal, mely 63 kilométer hosszú és a Şeker-kanyonon vezet keresztül.

A rövid túrák a következők:

Subatan-fennsík – Arborétum

Sorgun-fennsík – Keltepe-csúcs – Eğriova Karabük-tó

Eğriova Eskipazar-tó – Sorgun-fennsík

İncebacaklar – Şeker-kanyon (felső pálya) – Kent-erdő

Kent-erdő – Şekermeşe

7 napos ajánlott útvonalak pedig a következők:

İncebacaklar falu – Şekermeşe (14 km), táborozni a Şekermeşe-erdőben lehet.
Şekermeşe – Meyri – Eğriova Eskipazar-tavacska (15 km), tábort a kis tó mellett verhetünk.
Eğriova Eskipazar-tavacska – Sorgun-fennsík (17 km), táborozni a fennsíkon lehet.
Sorgun-fennsík – Keltepe-csúcs – Eğriova Karabük-tavacska (12 km), itt is a tónál táborozhatunk.
Eğriova-tavacska Karabük – Subatan-fennsík (12 km), éjszakára a fennsík ad szállást.
Subatan-fennsík – Arborétum (7 km)
Arborétum – Kuzluk falu (7 km), visszafelé a Yenice – Karabük úton.

A hegyi kerékpárosok részére létrehozott túraút 292 kilométer hosszú. A jelölése összhangban van a nemzetközi turistajelölési rendszerrel, vörös és fehér jelzések és táblák jelzik az útvonalak kezdetét, végeit és a csomópontokat is.

A gyalogos és kerékpáros túrán kívül lovas túrán is részt lehet venni.

A turistaösvényeket kiterjesztették Eskipazarig, érintve Hadrianopolis romjait is. 8 további utat kapcsoltak hozzá, és ma már a „Túraútvonal a természetből a történelembe – Eskipazar” néven nevezik.

A túrázásra legmegfelelőbb időszak áprilistól októberig van.

A Yenice-erdő könnyen megközelíthető Isztambulból, és közel van a történelmi városhoz, Safranboluhoz is. Az itteni hagyományos kő- és faházak, a sáfrány betakarítás központja remek kiindulópont lehet az erdei kirándulásokhoz; az erdőt és a települést egy rövid út köti össze, ahol gőzmozdony közlekedik.

Forrás: cultureroutesinturkey.com, propertyturkey.com

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here