Török bakancs(lista) – Sarıkamış-Kars: havas lejtők, hűvös völgyek

Úgy mondják, hogy a világ tágasságát csak a túrázók ismerik. Az idő elveszíti minden jelentőségét, amikor 1, 10 vagy 50 km távolságot kell megtenni gyalogosan.

Az utazás az idő és a tér eltolódása, megváltoztatja és átalakítja az utazót is. Az út, amelyen megyünk, egyúttal az én megismerése, önmagunk próbatétele is.

A sorozatunkban korábban szereplő túrautak esetében rendszeresen azt ajánlottuk, hogy ősztől tavaszig látogasson oda a gyalogos kalandor, mert egyéb hónapokban nem teszi kellemessé a kirándulást a forróság. Most éppen fordított a helyzet. Sarıkamış és Kars környékén 5 hónapig kemény téli időjárás van magas hóval, hideggel. Sok esetben egyéb hónapokban is havas utakon sétálhatunk, és még a nyár közepén is kellemes, túrára alkalmas hőmérsékletet élvezhetünk.

Forrás: TÜRKİYE DAĞCILIK FEDERASYONU KARS İL TEMSİLCİLİĞİ Facebook oldal / KARSDAK Sporcusu Özgen Beşli fotója

Ezen kíméletlen időjárás okozta a török történelem egy szomorú tragédiáját is, melyről éppen cikkünk írásakor (december 22.) emlékezik meg az ország. Ez az esemény az 1914-es Sarıkamış Harekâtı (Sarıkamışi csata), aminek során az I. Világháborúba való belépést követően az Oszmán Birodalom támadást indított az orosz sereg ellen, hogy kiszorítsák őket a területről. Az időjárás folyamatos romlása és az elégtelen utánpótlás miatt az oszmán félnek 90 ezer, az orosz csapatnak 32 ezer hősi halottat jelentett ez a tragédia. A katonák gyakorlatilag megfagytak, vagy fertőző betegségekben hunytak el.

forrás: dunyabulteni.net

Jól megválasztott időpontban és szervezéssel azonban páratlan élményben lehet részünk a környéken. A méltán népszerű Doğu Ekspresi vonatjárat, a havon sikló szánok és a befagyott Çıldır Gölü télen vonzza ide a látogatókat. A vonat melege, a szánokon rendelkezésre álló meleg takarók is védik őket. Sarıkamış túraútvonalai azonban egyéb időszakokban várják a kirándulókat.

Sarıçam erdőit összesen 21 különböző útvonalon, 256 km hosszan járhatjuk be. Ehhez kapcsolódnak bicikliutak is, melyeken mindösszesen 356 km hosszú útvonalon kerekezhetünk az erdőben, számtalan falut érintve. Akik pedig az autós utazást részesítik előnyben, 428 km panorámával rendelkező autóúton kalandozhatnak.

A Sarıkamış- és Kars-szerte tett barangolások során a történelem bölcsőjében járunk. I.e. 9000-ig, a vas- és a bronzkorig nyúlik vissza a múlt. A terület később Asszíria, Urartu, Perzsia, az Örmény Királyság, a Római Birodalom, Bizánc, a Szeldzsuk és az Oszmán Birodalom része lett. A természet szépségei mellett számtalan történelmi emlékbe botlunk.

Forrás: haber7.com / KARSDAG Kulübü tagok fotója

Ebben a képgalériában megnézhetik a romok fotóit: Micingirt Kalesi, Küp Kilise, Sazak Kilisesi, Kızlar Kalesi, Cer Atölyeleri, İznos Kilisesi, Topçuoğlu Hamamı.

További utak találhatók Kars közelében Boğatepe környékén és a Susuz völgyben, ahol egy népszerű ökoturisztikai központot kereshet fel az utazó. Ebben a központban látogatható meg a híres karsi sajt készítésének szentelt múzeum. A völgyben mintegy 56 kilométernyi út járható be, melynek legszebb természeti látványosságai a Cilavuz-barlang, Susuz-vízesés és a Kaz-tó.

Addig is, míg nem jutunk el oda, nézzünk meg a Susuz-völgyről egy filmet!

Ha már a környéken járunk, kihagyhatatlan látogatási célpont (bár jellemzően nem gyalogosan keresik fel) a Karstól 42 km távolságban, az örmény határ irányában lévő Ani történelmi városa. Az itt található emlékek az UNESCO világörökségi listáján is szerepelnek. Egy térképrészleten mutatjuk be, hogy érzékelhető legyen, egymáshoz milyen közel, milyen sok látogatásra érdemes hely található, sőt a cikkünk elején emlegetett havat is láthatjuk.

A területen készült fotókból készült videót is érdemes megnézni, ami után biztosan kedvünk támad csomagolni és indulni.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here