Nemzeti parkok Törökországban – Yozgat Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

 *******

Forrás: commons.wikimedia.org

Ma Yozgat tartományba látogatunk, ahol Törökország első nemzeti parkja található.

A nemzeti parkot, mely 5 km-re délre helyezkedik el Yozgat városától, Anatólia középső részén, legkönnyebben az Ankara-Kayseri autópályán érhetjük el.

A Yozgat Nemzeti Park, vagy más néven Fenyőliget Nemzeti Park egy zöld oázis Közép-Anatólia mocsárvidékén.

A park északi lejtőin fekete- és erdei fenyők nőnek, de ezen kívül megtalálható még a nyárfa, fűzfa, galagonya és körtefa is, összesen 43 növénycsalád 122 faja. Az emlősállatok közül róka, mezei egér, nyest, mókus él az erdőben, a madarak közül karvaly, szarka, gerle, pacsirta, seregély, pinty, sólyom fészkel a fákon, de a kirándulók teknősökkel, kígyóval, gyíkkal is találkozhatnak túráik során. A park különleges madara a fehérfarkú tengeri sas.

A nemzeti park teljes területe 262 hektár, az átlagos tengerszint feletti magassága 350 m.

Bogazköy, a hettiták egykori fővárosa, 40 km-re északra fekszik a parktól, valamint nem messze innen törnek fel Alacahöyük és Sarıkaya termálforrásai. Yozgat lakói előszeretettel töltik itt szabadidejüket, bár szállodákat és egyéb szálláshelyeket nem alakítottak ki az erdőben, kempingezni és piknikezni azért lehet.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here