Nemzeti parkok Törökországban – Kaçkar-hegység Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalóinak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

***

Forrás: commons.wikimedia.org

A mai részben a fekete-tengeri régióban található, Rize mellett lévő Kaçkar-hegység Nemzeti Parkot mutatjuk be olvasóinknak.

A nemzeti park Çamlıhemşin városától 16 km-re északkeletre helyezkedik el, Rizéből, Trabzonból és Artvinból is könnyen megközelíthető.

A park a Fırtına-patakot öleli körül, nyugati részén hegyek határolják, keleten pedig a Hemşin-patak. A tengerszint feletti 3000 méteres magasságban rododendronbokrokkal találkozhatunk, ami különlegességnek számít. A nemzeti park legmagasabb pontja a Kaçkar-hegység (3937 m). Az erdőben többféle vadállat is él, róka, medve, vaddisznó, vadkecske, szarvas, sakál.

Mivel a területen nagy szintkülönbségek vannak, több fennsík is kialakult, ahol nyári lakokat építettek. Ezek az épületek szállásként szolgálnak a túrázóknak, akik a hegyekben keresik a kikapcsolódást, és nem utolsósorban gyönyörű kilátás is fogadja őket. Az Alder-fennsíkon található település nagyon kedvelt a kirándulók között, még meleg vizű forrás is található itt.

A fáradt utazók több kempinget is találnak Çamlıhemşinben és Adlerben, ahol még túravezetőt is tudnak maguknak bérelni.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

 Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here