Nemzeti parkok Törökországban – Bafa-tó Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Ma Aydın tartományba látogatunk, mely az égei-tengeri régióban található. Képzeletben a Bafa-tó Nemzeti Parkot és környékét járjuk be.

A Bafa-tó a Nagy-Meander folyó deltájától délkeletre helyezkedik el és 25 km-re Sokétól, ahonnan a legkönnyebb megközelíteni.

A tó korábban az Égei-tenger része volt, a Nagy-Meander folyó deltájának kialakulása után jött létre. Fő vízellátója a Nagy-Meander folyó, de a környező hegyekből érkező földalatti patakok is táplálják.

A növények közül tamariskával, fenyővel és olajfa ligetekkel találkozhatunk itt. A tó a téli időszakban számos kihalófélben lévő madárfaj otthonául szolgál. Közel 300 000 madár fészkel itt, köztük pelikán, törpe kormorán és vízi sas. A vízben 700 különböző planktonfaj és vízinövény él, melyek a halaknak biztosítanak táplálékot.

A tó környékén történelmi és kulturális értékeket is találunk. Itt állt egykor az ókori Heraklia városa. A Beşparmak-hegység lábánál lévő romok között látható egy Athéné istennőnek szentelt templom, az agóra törvényhozó épülete, közfürdő, színház és Endümión temploma. Azért, hogy megóvják, a park 12 281 hektáros területét, 1994-ben nemzeti parkká nyilvánították.

A parkban lehetőség van kempingezni és piknikezni. Túraösvényekkel és madármegfigyelő tornyokkal is várják a látogatókat.

Forrás: a török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here