Nemzeti parkok Törökországban – Alaçahöyük Nemzeti Park

Törökországban több mint 30 nemzeti park, illetve természetvédelmi terület található. A térség a változatos növény- és állatvilágának és történelmi jelentőségű látnivalónak köszönhetően nagyon népszerű a turisták körében.

Cikksorozatunkban ezeket a nemzeti parkokat szeretnénk megismertetni olvasóinkkal.

*******

Forrás: commons.wikimedia.org

Cikksorozatunkban ezúttal Çorumba látogatunk, és az ott lévő Alaçahöyük Nemzeti Parkot fedezzük fel.

Alacahöyük Közép-Anatóliában, Çorum településtől 52 km-re délnyugatra található, 29 km-re északra Yozgattól, Ankarától pedig nyugatra.

A nemzeti parkot legkönnyebben a Sungurlu–Çorum autópályán lehet megközelíteni, vagy busszal Yozgatból és Çorumból. Nagyjából ugyanolyan távolságra van az ankarai, a nevşehiri és a kayseri repülőtértől.

A terület főként történelmi és régészeti emlékeiről híres, köztük Boğazköy (Hattuszasz) maradványairól, mely egykor a hettita civilizáció központja volt. A település fő részei közül ma már csak a falak és a kapu, a csatorna, a palota régi épülete és a templom részletei láthatók.

A Yazlılıkaya szabadtéri szentély 2 km-re északra fekszik Boğazköytől, és Sungurluból lehet a könnyebben eljutni hozzá. Yazlılıkaya volt az első ismert templom Anatóliában. Ezen a helyen hettita királyok, királynők, istenek és istennők domborművei is láthatók.

A látogatásra legmegfelelőbb időszak május és október között van. Boğazkaléban több szálláshely közül is választhatunk.

Forrás: török turisztikai minisztérium honlapja

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here