A török kávé Törökország egyik legautentikusabb íze, amelyet mindenképp érdemes megkóstolni. Egyedi aromája és különleges elkészítési módja igazán különlegessé teszi. Törökországban azonban a kávé messze nem csak egy koffeines ital; a vendégszeretet és a barátság szimbóluma.
A török kultúrában mélyen gyökerező ital közös fogyasztása meghitt pillanatokat teremt, és elősegíti a bensőséges beszélgetéseket. Ahogy a híres mondás tartja: „A mondás magyar megfelelője így hangzik: „Egy csésze közösen megivott kávé negyven évig a szívben marad.” Ezért is döntött úgy az UNESCO, hogy 2013-ban a török kávét felveszi a szellemi kulturális örökségek listájára. Azóta december 5-e a török kávé világnapja. Egy ilyen különleges alkalom remek lehetőség arra, hogy megismerkedjünk e nem mindennapi ital történetével és hagyományaival.
Hogyan került Törökországba a kávé?
A kávé az Oszmán Birodalom idején, Jemenen keresztül érkezett Törökországba, Szulejmán szultán palotájába. Az udvari szakácsok új technikát dolgoztak ki a kávé elkészítésére, és így született meg a török kávé, amely nevét is a törökök által kidolgozott főzési módszerről kapta. Miután a palotában nagy népszerűségre tett szert, a török kávé eljutott Istanbul utcáira is. A 16. században nyilvános kávéházak nyíltak, ahol az emberek kávézás közben találkozhattak és beszélgethettek.
Istanbul kereskedelmi és kulturális központként hamarosan a kávé világpiaci terjedésének is egyik kulcspontjává vált. Az európai diplomaták és kereskedők hazájukba is magukkal vitték a török kávékultúrát, ami hozzájárult az ital világhódító útjához.
Forrás: szeretunkutazni.hu