Ötvennyolc éve nyílt meg a Török presszó, a híradó is megörökítette

Talán nincs is olyan mohácsi harmincon, na jó, inkább negyvenen túl, akinek ne fűződne valamilyen emléke a legendás Török presszóhoz. Az egykor elegáns, zenés szórakozóhely a város közönségének kedvelt találkozóhelye volt, s az évtizedek alatt igazi kultikus hellyé vált. Az egység 1966 januárjában nyílt meg, s az eseményről a híradó is beszámolt. 

Fortepan / FŐFOTÓ Dózsa György utca – II. Lajos utca sarok, Török presszó. 1973

A korabeli tudósítás szerint igen „szívélyesen fogadják a vendéget”, „a kávé kívánság szerint török vagy presszó”. Kiderül az is, hogy „a kedves kis helyiség másodosztályú árakon varázsolja elénk az Ezeregyéjszaka varázslatos álomvilágát”.

Fortepan / FŐFOTÓ Dózsa György utca – II. Lajos utca sarok, Török presszó. 1973

A hely aztán a következő évtizedek alatt kultikus szórakozóhellyé vált.

Megfordultak benne művészek, értelmiségiek, a „város krémje”, de mindig is az az egység volt, ahova bárki más is eljárhatott szórakozni estenként. No és persze a szerelmespárok: ha azok a falak mesélni tudnának…

Az egység népszerűsége azonban az ezredforduló környékétől kezdődően csökkent, amiben minden bizonnyal az akkori működtetők is szerepet játszottak. 2006-ban aztán be is zárták, s azóta is üresen áll az épület.

VIDEÓ A CIKKBEN mohacsiujsag.hu