Ünnepeljük a Baklava Világnapját egy finom török klasszikussal!

Kép forrása: www.pxfuel.com

November 17. a Baklava Világnapja, amely tökéletesen bemutatja a török konyhaművészet gazdagságát. A ropogós tésztarétegek, a helyi pisztácia, dió vagy mogyoró, valamint az édes szirup harmóniája valódi ízorgiát teremt. Kóstoltad már?

A baklava, a világhírű, szirupos desszert, kétségkívül a török konyha egyik legkülönlegesebb finomsága. Ez az ínycsiklandó édesség kihagyhatatlan élmény minden Törökországba látogatónak, és bármikor remek választás azoknak, akik valami édesre vágynak. Ropogós és szaftos minden egyes falatban. Úgy készül, hogy 40 réteg vékony, különleges tésztalap közé finomra aprított pisztáciát, diót vagy mogyorót tesznek, majd sütés után cukros sziruppal öntik nyakon.

Királyi, ünnepi desszert

A baklava készítését az Oszmán Birodalom császári konyháiban tökéletesítették, így született meg ez a gazdag édesség. Készítésében különlegesen jártas mesterszakácsok főként ünnepségek és ceremóniák alkalmával alkották meg a baklava egyedülálló ízvilágát: papírvékony tészta rétegéivel és ízes szirupjával ez a különleges édesség a múlt kulináris örökségeként maradt fenn napjainkig. Hagyományos íze és kifinomult receptje generációról generációra öröklődik. Legyen szó étkezések utáni édességről, baráti összejövetelekről vagy különleges ünnepekről, például esküvőkről és az Eid bajram alkalmáról – a baklava felszolgálása ma is nagy becsben álló hagyomány.

Törökország első bejegyzett íze: Gaziantepi baklava

Sokan egyetértenek abban, hogy a legjobb baklavát Törökország délkeleti régiójában, Gaziantepben készítik. 2013-ban az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést adott a gaziantepi baklavának, így ez lett az első török termék, amely felkerült a védett termékek listájára. Ezt az egyedi ízt csakis gondos odafigyeléssel és precizitással lehet elérni. A mesterek 40-45 rétegű fyllo tésztát rétegeznek, amelyet helyi pisztáciával és vajjal töltenek meg. A tésztát kőtölgyfa-tüzelésű kemencében sütik ki, majd forró sziruppal öntik le. Nem véletlen, hogy a Gaziantep baklava híresen gazdag ízvilágát hivatalosan is elismerték, hiszen a város a gasztronómia paradicsoma, ahol lenyűgöző, első osztályú finomságokat kínálnak. A város konyhaművészetét már korábban is méltatták, amikor bekerült az UNESCO Kreatív Városok Gasztronómiai Hálózatába.

Folytatás

Forrás: vjm.hu