Ukrajna azt kéri Ankarától, hogy ne engedjen át orosz hadihajókat a Boszporuszon és a Dardanellákon

Kép forrása: commons.wikimedia.org / Noch einmal die Dardanellen.

Az ukránok azt szeretnék, hogy a törökök zárják le az orosz hajók elől a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő szorosokat.

Ukrajna arra kéri Törökországot, hogy zárja le az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat – közölte csütörtökön Ukrajna törökországi nagykövete. Vaszil Bodnar ankarai sajtótájékoztatóján emellett arra kérte Törökországot, hogy légterét se engedje használni, és sújtsa szankciókkal Oroszországot.

A Fekete-tengeren Ukrajnával és Oroszországgal is határos Törökország NATO-tagállam, és szankciók bevezetését mind ez idáig nem támogatta, de Recep Tayyip Erdogan török elnök „elfogadhatatlannak” nevezte Oroszország Ukrajnával szembeni lépéseit.

Törökország az orosz hadművelet miatt csütörtökön arra kérte az Ukrajnában lévő török állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, vagy más biztonságos helyen. Erdogan csütörtök délelőttre összehívta a biztonsági erők vezetőit a kialakult helyzet megvitatására.

Törökország az 1936-ban kötött montreux-i egyezmény értelmében háború vagy háborús fenyegetés esetén lezárhatja a tengerszorosokat minden hadihajó előtt. Ankara az elmúlt években Oroszországgal és Ukrajnával is jó kapcsolatot alakított ki. Moszkvával mindeddig széles körű együttműködést folytatott védelmi és energetikai téren is, Kijevnek pedig fejlett katonai drónokat értékesített, és a fegyverek közös előállításáról is megállapodott vele.

Február első felében hat orosz hadihajó és egy tengeralattjáró haladt át a Dardanellákon és a Boszporuszon a Fekete-tenger irányába, miután Oroszország haditengerészeti gyakorlatot jelentett be ukrán területi vizek közelében.

Forrás: hvg.hu